Doba dovolených. Češi na ně stále častěji létají individuálně

Dovolené jsou tady. Češi na ně stále častěji létají individuálně (zdroj: ČT24)

Začínají prázdniny, začíná doba dovolených. Tisíce Čechů vyrážejí za rekreací do zahraničí letecky. Nejrušnější období zažívá Letiště Václava Havla Praha právě v červenci. Jen za první víkend tam odbaví 868 letů. Vloni jím prošlo během července půldruhého milionu cestujících. Letecká doprava je u Čechů stále oblíbenější, čím dál častěji létají individuálně, pravidelnými linkami.

Závora na parkovišti se na letišti Václava Havla zvedá nepřetržitě. Pak je potřeba rychle vystoupit, protože za prvních patnáct minut se neplatí. Stačí to jen na vyložení zavazadel a rozloučení. Stejné to bylo i u Rostislava Martináka z Velkých Karlovic. Na dovolenou na Kavkaz vyráží svým kamarádem Michalem Ševcechem.

„Skoro vždycky na vlastní pěst,“ konstatuje Martinák. S cestovní kanceláří to není podle něho takové dobrodružství. „Takhle si člověk může udělat vlastní plán,“ dodává. Cesty si vždycky plánují nejméně půl roku dopředu. Můžou si tak zajistit levnější letenky. „Letenky jsou pak až třikrát dražší, kdybychom objednávali letenky těšně před termínem,“ říká Martinák.

Počet cestujících v letadle
Zdroj: ČT24

Zabezpečit si zavazadla je možné přímo na letišti. Tady u balící služby to stojí dvě stě korun. Řada Čechů to ale řeší po svém. Každopádně i zabalené zavazadlo můžou v třídírně znovu rozbalit, otevřít a důkladně zkontrolovat. Jde o bezpečnostní opatření zaměřené na vyhledávání výbušnin. V případě negativní kontroly se kufr znovu zabalí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Co všechno si cestující mohou vzít na palubu a co už ne, se dozví z letáku. Zakázané předměty jsou pak vystaveny ve vitríně v odbavovací hale. Je to například hřeben, dětská pistole nebo pánský či dámský sprej.

Na Kavkaz se létá přes Moskvu. To byla vloni druhá nejčastější destinace z Prahy. Pokud jde o místa na dovolenou, tak Češi vloni nejvíc létali do Dubaje, Burgasu a Heraklionu. 

  • Dubaj / Spojené arabské emiráty

  • Burgas / Bulharsko

  • Heraklion / Řecko

Michala a Rostislava čeká ještě pasová kontrola. Tady musí každý vložit pas do čtecího okénka. Systém načte údaje, naskenuje obličej a porovná ho s fotografií v dokladu. Pak může cestující pokračovat dál. Poslední bezpečnostní prohlídka je těsně před nástupem do letadla.

Pravidelné letecké linky
Zdroj: ČT24

V letní sezoně míří letadla tradičně do většího počtu míst než v zimě. V případě největšího tuzemského letiště jich přibude zhruba třetina. Destinací je víc i v porovnání s loňským létem. Z Prahy se dá bez přestupování nově dostat do devíti míst. Oproti loňsku se zvýšil i počet letů. Od ledna do května pražské letiště obsloužilo přes 54 tisíc odletů a příletů, skoro o osm procent víc než za stejné období loni. Číslo roste už několik let v řadě.