Poslanci schválili pro města a obce větší podíl na příjmech z DPH. Jde o více než 8 miliard korun ročně

Obce a města se od příštího roku zřejmě dočkají víc peněz z vybrané daně z přidané hodnoty. Sněmovna v pátek schválila novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která zvyšuje jejich podíl na vybrané DPH z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta.

Sněmovně ji předložilo zastupitelstvo Libereckého kraje. Města a obce by takto mohly získat celkově navíc kolem 8,5 miliardy korun ročně. Musí to ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) zvýšení podílu označil za krok správným směrem. U peněz, které směřují k samosprávám, je podle něj větší šance k jejich účinnějšímu využití.

Poslanci schválili návrh rozpočtového výboru, který zvyšuje při rozdělování peněz obcím kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Na jednoho žáka by tak mohlo připadat nově až 13 700 korun.

Co poslanci odmítli

Poslanci odmítli pozměňovací návrh Jaroslava Klašky (KDU-ČSL), který chtěl, aby od příštího roku dostávaly kraje na opravy krajských silnic kolem čtyř miliard korun ročně. Navrhl navýšit podíl z výtěžku spotřební daně z minerálních olejů ve prospěch Státního fondu dopravní infrastruktury ze současných 9,1 procenta na 50 procent nebo případně na 20 procent, které by šly na opravy silnic.

Klaškův návrh zkritizoval ministr Pilný. Označil ho za přílepek a varoval, že stát by pak neměl peníze na dálnice a silnice I. třídy. Vyjádřil mimo jiné nesouhlas s tím, aby zákonem o fondu dopravy byly stanoveny povinné výdaje na majetek, který nepatří státu. Klaška svůj návrh hájil tím, že by pokračoval dosavadní stav, ale kraje by věděly dopředu, že peníze dostanou.

Jak vykompenzovat pokles příjmů z EU

O zvýšení podílu obcí na příjmech z DPH jednali zástupci Svazu měst a obcí (SMO) s ministerstvem financí už několikrát. Například na listopadovém jednání v minulém roce uvedl místopředseda SMO Pavel Drahovzal, že příjmy obcí je nutné výhledově posílit, protože jim začnou v následujících letech klesat příjmy z fondu Evropské unie a po roce 2020 to bude velmi znatelné. 

Od letošního roku stoupl přitom podíl obcí na příjmech z DPH z loňských 20,83 procenta na 21,4 procenta. 

Zástupci samospráv jsou spokojeni

Za výhodné a důležité pro obce a města v Česku označil předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák páteční rozhodnutí poslanců o zvýšení podílu samospráv na vybrané dani z přidané hodnoty (DPH). Odhaduje, že peníze navíc obce použijí na spolufinancování evropských projektů či ke zvyšování kvality života obyvatel. Typickým příkladem investic, na které teď samosprávám scházejí peníze, jsou podle něj například místní komunikace, mnohdy v havarijním stavu.

Navýšení podílu obcí a měst na vybrané DPH přivítal ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Město by si podle něj mohlo polepšit o 400 až 500 milionů korun. Připomněl ale, že stále rostou požadavky na to, co mají města ze svých rozpočtů financovat. „Stačí připomenout dopad různých vládních nařízení na zvyšování mezd ve veřejné dopravě, v kulturní sféře, sociální oblasti a tak dále,“ míní Macura.

Ekonomický náměstek primátora Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec) považuje rozhodnutí Sněmovny za přínosné. „Pokud budou obce dostávat více peněz ze sdílených daní, je to dobře. Využití peněz tak bude efektivnější,“ řekl. Stotisícový Liberec by si měl polepšit zhruba o 80 milionů. Podle Korytáře by peníze navíc měly směřovat hlavně do investic a nákladných oprav. Aktuálně městu chybí peníze na nutnou opravu plaveckého stadionu nebo divadla. „Je potřeba investovat také do lidí. U nástupních platů, třeba právníků, nejsme konkurenceschopní,“ dodal.