Americký trh práce překvapil. Nezaměstnanost klesla na desetileté minimum

Ekonomika Spojených států v dubnu vytvořila zhruba 211 tisíc nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti se snížila na desetileté minimum 4,4 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo práce. Podíl lidí bez práce se ve Spojených státech daří snižovat od roku 2010, kdy míra nezaměstnanosti dosahovala desetiprocentní hranice v souvislosti s ekonomickou krizí.

Aktuální údaje podle analytiků naznačují, že zpomalení růstu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí bylo pouze dočasné. V anketě agentury Reuters očekávali, že v dubnu vznikne 185 tisíc pracovních míst a míra nezaměstnanosti se naopak zvýší na 4,6 procenta. Nakonec míst vzniklo ještě o 26 tisíc více a nezaměstnanost zamířila dolů a vyrovnala minimum z roku 2007.

Tvorba pracovních míst výrazně zrychlila ve srovnání s březnem, kdy vzniklo jen 79 tisíc pracovních příležitostí, což bylo po přepočtení ještě méně než původně uváděných 98 tisíc pracovních míst. Už to bylo přitom nejmenší číslo za rok.

„Slabý březen byl tedy ještě slabší, ale duben přináší nápravu. Tvorba míst je aktuálně o dost silnější než přísun nové pracovní síly, takže to znamená další tlak na snižování nezaměstnanosti,“ uvedl analytik Tomáš Vlk z Patria Direct.

Sedm let snižování míry nezaměstnanosti

Pokud se v příštích měsících míra nezaměstnanosti v USA ještě sníží, vyrovná se už období okolo roku 2000. V roce 2007 totiž dosáhla míra v rámci cyklu nejnižší úrovně právě na 4,4 procenta, než následně začala strmě růst k deseti procentům s tím, jak na ekonomiku dopadla finanční krize vyvolaná hypoteční bublinou. Nejnižší míru nezaměstnanosti v posledních zhruba čtyřiceti letech vykázaly Spojené státy v dubnu 2000, a to bylo 3,8 procenta.

  • Nejvyšší míra nezaměstnanosti - listopad a prosinec 1982 - 10,8 %
  • Nejnižší míra nezaměstnanosti - květen a červen 1952 - 2,5 %

Příznivý vývoj na trhu práce podporuje očekávání, že by americká centrální banka (Fed) příští měsíc mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Tento týden Fed nechal základní úrokovou sazbu beze změny, vyjádřil však optimismus ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky.

Růst hrubého domácího produktu USA v prvním čtvrtletí zpomalil na 0,7 procenta z 2,1 procenta v předešlém kvartálu. Zpomalení růstu největší ekonomiky světa na začátku roku ale podle Fedu bylo zřejmě jen přechodné. Někteří ekonomové podle agentury AP předpovídají, že ve druhém čtvrtletí by tempo hospodářského růstu mohlo překročit tři procenta.