Mobilními sítěmi v Česku protéká stále více dat, loni o 65 procent

Datový provoz v mobilních sítích v Česku se loni zvýšil o 65 procent. Celkově operátoři přenesli 88 petabytů dat, což je 88 milionů gigabytů. Uvedl to Český telekomunikační úřad ve výroční zprávě za loňský rok.

Každý z koncových uživatelů využívajících datové služby průměrně za měsíc přenesl 573 MB dat. To odpovídá zhruba osmi až deseti hudebním albům ve formátu mp3 nebo téměř jednomu celovečernímu filmu. A datový provoz v mobilních sítích bude pravděpodobně letos dále růst díky novým tarifům, které od začátku roku představili všichni tři operátoři.

Na trhu loni působilo 157 virtuálních operátorů, kteří v rámci elektronického sběru dat vykázali faktické poskytování služby. Jejich podíl dosahoval na maloobchodním trhu sedmi procent. Po očištění od podílu tří majetkově propojených virtuálních operátorů měli zbývající virtuální operátoři na maloobchodním trhu podíl 3,4 procenta.

Situace na trhu virtuálních operátorů a datových služeb vedly ČTÚ k zahájení zpracování testu tří kritérií, který je předpokladem pro zvážení možnosti regulace velkoobchodního trhu.

Počet přenesených čísel klesá

Dále klesal počet přenesených čísel v mobilních sítích, loni zákazníci přenesli 418 100 čísel. Pokračoval tak nepříznivý trend započatý novelou zákona o elektronických komunikacích účinnou od prosince 2014, která významně oslabila postavení spotřebitelů a zkomplikovala možnost rychle změnit operátora.

Poslanci aktuálně projednávají novelu, která zvyšuje sankce pro operátory, zkracuje dobu přenesení čísla nebo umožňuje zákazníkům odstoupit od smlouvy při její změně.

ČTÚ loni vydal celkem 118 440 rozhodnutí ve sporech v oblasti služeb elektronických komunikací, z toho více než polovina se týkala sporů o zaplacení ceny za služby. Nově bylo zahájeno 67 tisíc správních řízení. Úřad tak rozhodl téměř dvakrát více sporů, než kolik nových návrhů obdržel. Dále se tím snižuje objem nerozhodnutých věcí, se kterými se ČTÚ v minulosti potýkal v důsledku nedokončeného přechodu této agendy na obecné soudy. 

Vydáno pod