Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 40 procent

Německá automobilová skupina Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 40 procent na 4,37 miliardy eur (117,5 miliardy korun). Firmě se podařilo zvýšit zisk navzdory poklesu prodeje díky opatřením na snižování nákladů. Automobilce pomáhají také nové produkty, vyplývá z jejího sdělení.

Odbyt ve čtvrtletí klesl o půl procenta na 2,495 milionu. Tržby však o 10,3 procenta vzrostly a dosáhly 56,2 miliardy eur (1,5 bilionu korun). Zisk před zdaněním se zvýšil o 44,3 procenta na 4,62 miliardy eur. „Čtvrtletní výsledky pozitivně ovlivnil silný výkon značek skupiny, uvedení nových, podmanivých produktů a solidní zisk v západní Evropě,“ uvedl generální ředitel Matthias Müller. „Vyplácejí se i snahy o zlepšení výkonnosti a produktivity,“ dodal.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Loni navíc vystřídal japonského konkurenta Toyotu v čele světového automobilového trhu, když navzdory skandálu s měřením emisí zvýšil globální prodej o téměř čtyři procenta na rekordních 10,3 milionu vozů.

Volkswagen předloni v září přiznal, že po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut instaloval software, který umožňuje manipulovat s testy emisí. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, značky nákladních aut MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

Závod Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku
Zdroj: David Taneček/ČTK

Čtvrtletní zisk automobilky Škoda Auto stoupl o 31,8 procenta

Provozní zisk české automobilky Škoda Auto se v letošním prvním čtvrtletí také zvýšil, a to o 31,8 procenta na 415 milionů eur (11,2 miliardy korun), vyplává z prohlášení, které zveřejnila mateřská skupina Volkswagen. Tržby z prodeje stouply o 28,3 procenta na 4,3 miliardy eur (115,7 miliardy korun). Volkswagen dodal, že ke zlepšení výsledků přispěl vyšší objem prodeje, zlepšení marží a také vývoj směnných kurzů.

Minulý měsíc automobilka uvedla, že v letošním prvním čtvrtletí i v samotném březnu zaznamenala nejvyšší prodej za 122 let historie firmy. V prvním čtvrtletí prodala zákazníkům 283 500 vozů, meziročně o 2,5 procenta více, v březnu se dodávky zvýšily o 2,1 procenta na 108 500 vozů.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

Vydáno pod