Rozpočtový přebytek půjde hlavně na snížení dluhu, ale zbude i na investice

Vláda schválila zprávu o hospodaření státu v loňském roce (zdroj: ČT24)

Vláda schválila státní závěrečný účet. Znamená to, že už je jasné, jak stát využije loňský 62miliardový přebytek. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) do značné míry prosadil svůj názor, že by se peníze měly použít na snížení státního dluhu. Současně ale vyčlení ministerstvo financí deset miliard na investice. Ministr Babiš však zdůraznil, že podpoří pouze investice připravené k okamžitému zahájení.

Ačkoli sociální demokraté v minulosti uvažovali o využití rozpočtového přebytku na důchody, ministr financí Andrej Babiš nakonec ve vládě prosadil svou a státní závěrečný účet prošel tak, jak jej předložil. „Pro náš návrh jsme nezískali podporu koaličních partnerů,“ přiznal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Využití peněz na valorizaci důchodů Babiš odmítal s tím, že je přebytek pouhou účetní položkou a peníze fakticky neexistují.

Přesto by mělo být více peněz na některé investice. Mělo by jít zhruba o dodatečných deset miliard, které vláda v doprovodném usnesení s loňským přebytkem spojila. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že by peníze mohly posloužit například na výstavbu mateřských škol nebo center sociálních služeb. Premiér Sobotka již dříve hovořil také o čistírnách odpadních vod. 

Události: Přebytek rozpočtu (zdroj: ČT24)

Své návrhy na posílení investic vlády by měli ministři zaslat premiérovi a ministru Babišovi do 9. května. Andrej Babiš zdůraznil, že podpoří jen ty projekty, které budou připravené k okamžité realizaci. „Ale až budeme dělat rozpočet na 2018 a neprokáže k 15. září fakturaci, tak by se to mělo krátit,“ varoval. Dal však také najevo, že bude tlačit na to, aby jeho vládní kolegové spíše využívali jiné peníze. „Uvidíme, co bude na stole. Každý resort udělá revizi. Špatně se totiž také čerpají evropské peníze a ty máme čerpat primárně,“ podotkl.

Zprávu o hospodaření státu, jejíž součástí je rozvaha o přebytku, musí kabinet předložit sněmovně do konce týdne.

Peníze nejsou, na investice si bude muset stát znovu půjčit

Andrej Babiš odmítal využití rozpočtového přebytku proto, že reálně neexistuje. To připustil i premiér Bohuslav Sobotka. „O ten přebytek emitovalo ministerstvo financí méně státních dluhopisů. Pokud by se vláda rozhodla ty peníze využít, tak by ministerstvo financí muselo v tom rozsahu vydat nové dluhopisy,“ vysvětlil nedávno.

Také podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala si bude muset vláda opět půjčit, pokud bude chtít účetně použít loňský přebytek na investice, nebo peníze pokrýt daňovými či jinými příjmy. „Reálně se totiž tyto peníze už nikde nevyskytují, protože 60 miliard korun bylo loni použito na splátky starých dluhopisů.“

Ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček poznamenal, že „nejhorší, co by se mohlo stát, by bylo říci: Máme 60 miliard, klidně se zadlužme ještě o 60 miliard korun více“. 

Přebytek státního rozpočtu ke konci letošního března stoupl na 4,7 miliardy z únorových 3,7 miliardy korun. Loni ke konci března však byl rozpočet v přebytku 43,6 miliardy korun, který do konce roku vystoupal na rekordních 62 miliard. Důvodem výrazného meziročního poklesu je podle ministerstva financí menší množství peněz přijatých z EU. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.