Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejvýše za šest let

Ekonomika eurozóny zahájila druhé čtvrtletí silným a udržitelným růstem, ukázal průzkum, který mezi nákupními manažery provedla společnost IHS Markit. Ta oznámila, že podnikatelská aktivita se v dubnu zvyšovala nejrychleji za šest let, mimo jiné díky novým objednávkám, jejichž objem zůstává velmi vysoký.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) za duben vystoupil na 56,7 bodu z březnových 56,6 bodu, což byla nová nejvyšší úroveň od dubna 2011. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru pokles indexu na 56,3 bodu.

Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranicí, signalizuje růst aktivity. „Síla růstu v prvním čtvrtletí nás překvapila, toto je dokonce lepší. Je to velmi široce založený růst,“ uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. Dodal, že výhled je příznivý i na celý rok. Nejnovější hodnota indexu podle něj naznačuje, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny by ve druhém čtvrtletí mohl vzrůst o 0,7 procenta. Analytici čekají růst o 0,4 procenta.

Dílčí index nových zakázek sice mírně klesl, ale pouze na 55,8 bodu z březnového šestiletého maxima 56,2 bodu. To naznačuje, že oživení ekonomiky bude pokračovat. Index aktivity v sektoru služeb vystoupil na šestileté maximum 56,2 bodu z 56 bodů. Nejvýše za šest let je rovněž index aktivity ve zpracovatelském sektoru, který vzrostl o 0,6 bodu na 56,8 bodu.
Silné zůstává i najímání nových zaměstnanců. Dílčí index zaměstnanosti zůstal na 54,4 bodu, nejvýše od listopadu 2007.

Velmi solidní růst hospodářské aktivity je patrný napříč eurozónou a v samotném dubnu hlásí zrychlení zejména Francie: to naznačuje, že nejistoty spojené s prezidentskými volbami nemají na francouzskou ekonomiku zatím žádný viditelný negativní dopad.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Podle hlavního ekonoma Generali Investments Radomíra Jáče pro středoevropský region znamená PMI dubnový průzkum pro eurozónu pozitivní zprávu. „Neboť eurozóna je pro náš region hlavní exportní destinací a z podstaty věci  - členství v EU, geografická blízkost, naším hlavním hospodářským partnerem,“ konstatuje. 

Průzkum PMI zároveň podle něho potvrzuje, že se v ekonomice eurozóny oživuje cenový růst. Vyznění dubnového průzkumu PMI je tak živnou půdou pro spekulace na postupné ukončení politiky kvantitativního uvolňování v eurozóně, tedy programu nákupů aktiv do portfolia ECB, v průběhu roku 2018. „Tato úvaha ovšem již pro finanční trhy není ničím novým, samotná ECB se ale touto otázkou bude explicitně zabývat zřejmě až ve druhé polovině letošního roku,“ dodává Jáč.