EK chce nižší poplatky u transakcí mezi eurem a dalšími měnami

Evropská komise chce ještě letos navrhnout způsob, jak snížit poplatky, které musejí lidé v EU platit za přeshraniční transakce zahrnující jiné měny než euro, oznámil spolu s dalšími záměry komise její místopředseda odpovědný za finanční služby Valdis Dombrovskis.

„V současnosti musíte platit vysoké poplatky, když chcete posílat peníze třeba z Polska do Španělska nebo z Dánska do Chorvatska. To chceme změnit,“ řekl.

Současná pravidla pro přeshraniční platby proto komise letos navrhne rozšířit tak, aby platila pro všechny měny v Evropské unii. „Všichni občané tak budou mít v EU nižší poplatky při platbách kartou, převodech peněz či výběrech z bankomatu,“ vysvětlil místopředseda komise. Návrhy jsou součástí plánu komise na integraci unijního trhu s finančními službami.

Komise chce transparentnější směnné kurzy

Daleko transparentnější by podle komise měly být také směnné kurzy mezi eurem a dalšími měnami používanými v EU, tedy včetně české koruny. Dombrovskis jako příklad uvedl situaci, kdy zákazník jiné země dostane v obchodě na výběr platbu kartou v místní měně nebo v eurech. Směnný kurz eura pak bývá zpravidla méně výhodný, dodal eurokomisař. 

Cílem je odstranit vnitrostátní překážky, protože v současnosti si finanční služby z jiného členského státu EU pořizuje pouze sedm procent spotřebitelů.

„Evropští spotřebitelé a podniky by měli mít možnost plně využívat výhod skutečně jednotného trhu s finančními službami,“ řekl Dombrovskis. Komise proto do roku 2019 připraví opatření, která by měla zvýšit důvěru a posílit postavení spotřebitelů při nákupu služeb doma i v jiných zemích, omezit právní překážky a regulace pro firmy a rozvíjet digitální inovace v této oblasti.

Vydáno pod