Budějovický Budvar hlásí za loňský rok rekordní prodej piva a připravuje rozšíření výroby

Budějovický Budvar loni prodal 1,61 milionu hektolitru piva, což je nejvíce v historii podniku. Meziročně výstav vzrostl o 0,8 procenta. Loňský prodej piva mohl být podle mluvčího Budvaru Petra Samce  ještě vyšší, ale pivovar již v roce 2015 dosáhl horní hranice svých výrobních i logistických kapacit.

Auditované obchodní a hospodářské výsledky zveřejní národní podnik v létě. 

Na celkovém exportu piva z České republiky se loni Budvar podílel podle předběžných odhadů více než 20 procenty. 

Nárůst výroby je dlouhodobým trendem: v roce 2006 byl výstav pivovaru 1,15 milionu hektolitru, od té doby se objem zvýšil o 40 procent.

„Výsledky mohly být ještě lepší, ale pivovar je již od roku 2015 na horní hranici výrobních a logistických kapacit. Především v hlavní sezoně jsme dokonce bohužel museli v řadě případů odmítat objednávky našich zákazníků,“ řekl Petr Žáček, pověřený řízením Budvaru.

Další zvýšení prodeje piva bude možné až poté, co pivovar dokončí investice za dvě miliardy korun plánované do roku 2020. Rozšíří se logistika a zvýší výrobní kapacity, aby výstav pivovaru dosáhl ročního objemu dvou milionů hektolitrů. Letos pivovar investuje 750 milionů korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Koncem loňského roku odešel z funkce ze zdravotních důvodů dlouholetý ředitel pivovaru Jiří Boček

Nový ředitel by mohl být jmenován na konci března nebo na začátku dubna. Kandidáti absolvovali psychotesty, řekla tento týden mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Počet kandidátů ministerstvo neuvedlo, podle dřívějšího vyjádření jednoho ze členů ministerské komise jsou zřejmě dva.

„Pan ministr se s finálními kandidáty na ředitele Budvaru sejde v následujících týdnech. Předpokládáme, že nový ředitel Budvaru bude jmenován ministrem koncem března, začátkem dubna,“ řekla mluvčí.