Americký úřad zamítl vstup bitcoinového fondu na burzu

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zamítla žádost o uvedení prvního fondu založeného na kybernetické měně bitcoin na burzu ve Spojených státech. Hodnota jednoho bitcoinu se bezprostředně po tomto rozhodnutí propadla o zhruba 18 procent a dostala se až pod hranici 1000 dolarů (zhruba 25 000 Kč). Následně se však nad tuto hranici vrátila.

Tyler a Cameron Winklevossovi se snažili komisi přesvědčit, aby umožnila vstup jejich bitcoinového fondu na burzu Bats BZX. Komise se však rozhodla, že takovýto krok nepovolí. Poukázala na nedostatečnou regulaci této kybernetické měny.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem.

Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často měnu využívají ti, kdo se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

Tyler a Cameron Winklevossovi se v minulosti zviditelnili právním sporem se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem, kterého obvinili, že jim ukradl jejich nápad na vytvoření internetové sociální sítě. Dohoda o urovnání této žaloby jim vynesla zhruba 65 milionů dolarů.

Vydáno pod