Babiš měl za dvacet let celkové příjmy ve výši 2,4 miliardy korun, potvrdily zprávy auditorů

Události: Audit příjmů ministra Babiše (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) zveřejnil závěry zpráv auditorských firem EY a PWC o svých příjmech. Obě potvrdily jeho dřívější vyjádření, že v letech 1996 až 2015 měl celkové příjmy 2,4 miliardy korun.

Ministr financí si nechal zkontrolovat své příjmy v souvislosti s kritikou, jíž čelil kvůli nákupu dluhopisů koncernu Agrofert, který mu do února patřil. Babiš nakoupil korunové obligace v celkové hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun, server Echo24 ale přišel s pochybnostmi o tom, zda jeho příjmy na nákup dluhopisů stačily. Babiš tyto výtky vždy odmítal.

České televizi nyní Babiš řekl, že prověrka potvrdila, že měl dostatek peněz na nákup těchto dluhopisů. Společnosti EY a Pricewaterhouse Coopers ale upozornily, že jejich zprávy o Babišových příjmech nepředstavují audit podle mezinárodních standardů.

Auditoři uvádějí, že zprávy byly vypracovány za účelem prokázání toho, že měl Babiš dostatečné prostředky pro nákup dluhopisů koncernu Agrofert. Společnost na konci roku 2012, kdy ji Babiš vlastnil, vydala korunové obligace za tři miliardy korun. Vicepremiér nakoupil dluhopisy zhruba za 1,5 miliardy korun.

Ze zpráv auditorských firem vyplývá, že do roku 2013, kdy Babiš dluhopisy nakoupil, měl čisté příjmy přesahující 1,8 miliardy korun.

Audit pohledem analytiků

Auditoři uvedli, že srovnali údaje z Babišových daňových přiznání a smlouvy o prodeji akcií tří společností v letech 2009 až 2011 s finančními pohyby na jeho účtu. Potvrdili také, že Babiš ze svého účtu zaplatil nákup dluhopisů Agrofertu a že úroky z dluhopisů byly připsány na vicepremiérův účet.

Analytici připomínají, že zprávy nejsou auditem v pravém smyslu slova. „Jde opravdu o pouhé zprávy. Jejich právní význam je nižší než význam plnohodnotného auditu,“ sdělil agentuře ČTK analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Mohou však podle něj posloužit k tomu, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“, a ministr financí tak bude moci argumentovat, že disponuje příznivou zprávou hned od dvou auditorských firem.

„Obě společnosti ale samy přiznávají, že plnohodnotný audit by mohl ústit v jiný závěr. Nelze vyloučit, že i takový, který by byl vůči Babišovi méně příznivý,“ dodal Kovanda.

obrázek
Zdroj: ČT24


„Uvedené zprávy o věcných zjištěních dvou mezinárodních poradenských společností jsou prostou matematikou, a sice, že jedna plus jedna jsou dvě. Konkrétně, že údaje z prohlášení pana ing. Babiše odpovídají údajům v předložených dokumentech,“ doplnil Tomáš Brabec, partner poradenské a auditorské společnosti APOGEO AUDIT. A v tomto ohledu podle něj hovoří zprávy jasně, že Babiš zdroje na pořízení dluhopisů měl.

Auditor však není nadán žádnou vyšetřovací kompetencí, a předložený audit tak minimálně v oblasti dosažených osvobozených příjmů neosvědčuje, že tento osvobozený příjem byl fakticky realizován, dodal. 

Poslanci i premiér mají pochybnosti

Pochyby o původu financí se objevily v lednu a šéf resortu kvůli tomu čelil kritice koaličních i opozičních stran.

Podle poslanců z rozpočtového výboru existují doložitelná podezření, že při vydání dluhopisů o hodnotě jedné koruny v roce 2012 mohli některé firmy a jejich vlastníci zneužít daňové zákony. Shodla se na tom ve středu většina členů výboru. Generální finanční ředitelství by podle nich mělo prověřit všechny emise těchto dluhopisů z roku 2012. Debatu vyvolalo zjištění, že korunové dluhopisy v minulosti koupil i ministr financí Andrej Babiš (ANO) od společnosti Agrofert.

Tyto dluhopisy vedly i ke sporu mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a Babišem. Premiér v dopise nejdříve požádal svého ministra financí o bližší informace. Ten mu odpověděl, že podle Finanční správy není nezdanění nezákonné. Finanční úřady proto nebudou plošně provádět daňové kontroly kvůli nezdanění výnosů z korunových dluhopisů.

Premiér však považoval Babišovu odpověď za nedostatečnou a bude požadovat vysvětlení otázek kolem korunových dluhopisů přímo po daňové správě.

Auditům, v pátek zveřejným, nevěří bývalý ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Audit, který si někdo objedná sám na sebe je nevěrohodný z dané podstaty. To, co může být věrohodné, je činnost Finanční správy a orgánů činných v trestním řízení,“ řekl ČT.

Mejzlík: Svůj účel to splnilo

Děkan Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze, člen Komory auditorů ČR a člen Americké účetní asociace Ladislav Mejzlík uvedl v ČT, že to není audit podle práva České republiky, není to ani audit podle mezinárodních standardů. Na druhou stranu to neznamená, že to nesplnilo účel, pro který si to ministr Babiš objednal, dodal. 

Uvedl, že se slovem audit je problém, protože auditů je spoustu. „Tady pořád někdo něco audituje. Můžete mít audit energetický, personální. Slovo audit je často používáno ve smyslu slova kontrola,“ řekl. 

„Nepochybuji, že to (zprávy auditorských firem) dokládá výši příjmů za uvedené období. To je ten úkol, který ministr Babiš objednal u těch dvou firem,“ uvedl Mejzlík. Zdůraznil, že zpráva potvrzuje výši příjmů, že na to (nákup dluhopisů) výdělky (Babiše) stačily. Zda je měl v daném okamžiku k dispozici a v dostatečném množství (tedy zda nebyly vydány za něco jiného) a za co byly utraceny, by pak muselo ukázat jiné šetření.