Rusko prohrálo spor o vepřové, nesmí zakazovat jeho dovoz z EU

Odvolací orgán Světové obchodní organizace (WTO) zamítl odvolání Ruska ve sporu s Evropskou unií ohledně zákazu dovozu prasat a vepřového. Rozhodnutí odvolacího orgánu znamená, že Rusko by mělo uvést vše do souladu s pravidly WTO. Pokud EU nebude přesvědčena, že se tak stalo, může v rámci kompenzace požádat o zavedení sankcí vůči Rusku. To však může trvat roky, upozornila agentura Reuters.

Rusko zavedlo zákaz na počátku roku 2014 poté, co se objevilo několik případů afrického moru prasat v některých oblastech EU. Odvolávalo se přitom na sanitární a fytosanitární opatření povolená podle pravidel WTO.

WTO pak v srpnu 2016 rozhodla, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy, když zakázalo tento dovoz z EU, a porušilo tak pravidla organizace. Nyní pak bylo zamítnuto odvolání Ruska. 

Evropská komise nyní zopakovala dřívější tvrzení, že omezení obchodu s vepřovým masem je politicky motivovaným embargem, které Rusko v srpnu 2014 zavedlo jako odvetu za sankce uvalené na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

O zákazu dovozu vepřového začátkem roku 2014 rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor.

Rusko se stalo členem WTO v srpnu 2012. O členství usilovalo zhruba 19 let a bylo největší ekonomikou a jediným členem skupiny G20, který do té doby stál mimo tuto organizaci.