Česko loni spotřebovalo rekordní množství elektřiny. Země je na vzestupu, úspory moc neřeší

Rekordní spotřeba elektřiny (zdroj: ČT24)

V Česku se loni spotřebovalo skoro 61 terawatthodin elektřiny – to je nejvíc v historii. Podle statistik Energetického regulačního úřadu tak padla dosavadní maxima z roku 2008. Meziročně stoupla spotřeba elektrické energie skoro o tři procenta.

Více energie spotřebovávají podniky, nešetří s ní ani domácnosti.

Prvním důvodem je růst ekonomiky, řekl energetický analytik Michal Šnobr. Tím druhým je chladnější počasí. „ V ČR se elektřina v mnoha případech používá i pro vytápění, takže pokud je počasí studenější, má to vliv i na spotřebu energie,“ dodal.

Elektřina
Zdroj: ČT24

V době hospodářské krize se kvůli zpomalení ekonomiky snížila i spotřeba elektřiny. Ta se několik let držela okolo hranice 58 terawatthodin. Výrazně stoupat začala až předloni.

Tuzemské elektrárny rekordní spotřebu zvládají pokrývat. Česká energetika je totiž stále přebytková. Zaostáváme ale v úsporách. Do roku 2020 by mělo Česko ušetřit přes 50 petajoulů energie. Zatím nedosáhlo ani na desetinu.

V nejvyspělejších zemích západní Evropy se daří dosahovat hospodářského růstu i při stagnaci spotřeby energie nebo dokonce při jejím poklesu, například v Německu nebo v Dánsku, uvedl analytik a jednatel poradenské společnosti ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Podle něho však Česko zatím takové nasycenosti trhu nedosáhlo a energetická efektivita ještě není tak dobrá. 

Analytici předpokládají, že spotřeba elektřiny by se mohla zvýšit i letos. Obzvlášť pokud tuzemská ekonomika bude dál stoupat tempem více než dvě procenta, jak se nyní předpokládá.