Koruna bude oslabována nejméně do konce března. Spekulanti stále větří příležitost

Už více než tři roky drží Česká národní banka korunu na uzdě. Oslabovat ji bude devizovými intervencem nejméně do konce prvního čtvrtletí. Na téma Konec intervencí ČNB? bude hovořit dnes od 20:00 v pořadu Devadesátka ČT24 guvernér ČNB Jiří Rusnok. Dotazy je možné posílat již nyní.

Otázky do Hyde Parku ČT24 můžete posílat prostřednictvím Facebooku – napsat je do aplikace Dotazy pro hosta – nebo Twitteru (k tweetu připojte hashtag ‪#‎hpct24). Můžete také posílat videodotazy přes aplikaci iReportér.

Jen za leden a část února nakoupila Česká národní banka eura už za zhruba půl bilionu korun, aby udržela českou měnu slabší než 27 korun za euro. Objem intervencí tak za pouhý měsíc a půl přesáhl hodnotu za celý rok 2016.

Důvod? Zejména zájem zahraničních spekulantů. Ti nakupují českou měnu ve víře, že vůči euru po takzvaném „exitu“ posílí a oni na pohybu kurzu vydělají. 

Inflace překonala očekávání

„Nic se nemění na tom, co jsme sdělili na posledním měnovém zasedání, že ten závazek trvá i nadále a budeme tak činit nejméně do konce prvního čtvrtletí. A podle dalšího vývoje situace rozhodneme o jeho ukončení,“ uvedl v pondělí guvernér.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017. Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle ekonomů znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017.

Koruna bude pod dohledem stále

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová již dříve uvedla, že čísla o inflaci ukázala, že cíl (inflace ve výši dvou procent) je splněn setrvale, udržitelně, takže není na co čekat. „Oznámení o ukončení kurzového závazku tak může příjít kdykoliv po 1. dubnu,“ řekla. A pak to bude oznámeno s okamžitou platností, doplnila ekonomka.

Zdůraznila zároveň, že to neznamená ukončení devizových intervencí. „ČNB bude bedlivě sledovat vývoj koruny a pokud se vychýlí z nějakého koridoru, který bude banka považovat za akceptovatelný, tak opět zasáhne intervencemi,“ řekla Zamrazilová.