Nová pravidla pro developery mají nahrávat kupujícím, povinná však nebudou

Asociace chce zavést dobrovolná pravidla pro developery (zdroj: ČT24)

Asociace developerů chce v Česku zavést nová pravidla, která by měla více chránit klienty. Dopředu by tak mělo být jasné, v jaké fázi schvalování konkrétní projekt je a jak ho chce developer financovat. Nově by tak měly z nabídek zmizet byty, které ještě ani nemají územní rozhodnutí a neví se, zda se začnou stavět.

Podobné mezinárodní standardy jsou už zavedené ve více než 100 zemích. „Bude to daleko jednodušší. Když půjdou k developerovi, budou vědět, na co mají nárok a na co nárok nemají,“ dodává předseda Asociace developerů Omar Koleilat.

Pravidla ale nebudou závazná, klienti si pouze mohou zjistit, zda se jimi jejich developer řídí. 

Kupující by nově měli vždy dostat možnost vybrat si, co s jejich složenými penězi bude: jestli je získá přímo stavitel, nebo budou v advokátní úschově. 

Hlavně by se už ale klientům nemělo stávat, že si vyhlédnou byt, na který pak ale musí roky čekat, protože stavba nemá územní rozhodnutí.  

Průměrné ceny bytů v krajských městech ve 3. čtvrtletí 2016
Zdroj: CenováMapa.org

Čekání na byt

Přesně to se stalo Pavlu Martonkovi, který si nový byt zarezervoval před dvěma lety, zaplatil zálohu a začal řešit hypotéku. Svůj původní příbytek prodal, aby hypotéky neplatil dvě, jenže po dvou letech stále na byt čeká. Rezervační smlouvy vypršely jemu i dalším stovkám lidí.

„Za ty dva roky, co jsme pročekali v marné naději, že budeme mít nové bydlení, tak prudce stouply za tu dobu ceny nemovitostí, navíc se zhoršila možnost získat hypotéku,“ kritizuje jednání developera Michal Macháček.