Kellnerova PPF prodala tři procenta v O2 firmě finančníka Tykače

Společnost PPF Telco, která je součástí investiční skupiny PPF, prodala tříprocentní podíl telekomunikační společnosti O2 Czech Republic firmě Belviport Trading. PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner, cenu transakce nesdělila. Belviport Trading patří podle informací agentury ČTK finančníku Pavlu Tykačovi.

PPF uvedla, že prodej malé části akcií O2 má za cíl zvýšit veřejně obchodovaný podíl na společnosti O2. To je v souladu s dříve oznámenou investiční strategií PPF podporovat zvýšení likvidity akcií O2.

Po vypořádání obchodu se podíl volně obchodovaných akcií O2 zvýší na 17,4 procenta a podíl skupiny PPF na kapitálu O2 klesne 81,1 procenta a na hlasovacích právech na 82,4 procenta.

Prodej je jednorázovým rozhodnutím a skupina PPF nezamýšlí prodávat další akcie O2, sdělila PPF.

Nic se nemění na skutečnosti, že O2 je pro skupinu PPF dlouhodobou finanční investicí.
Z vyjádření skupiny PPF

Telekomunikační firma O2 loni zvýšila čistý zisk o čtyři procenta na 5,3 miliardy korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 0,4 procenta na 37,5 miliardy. Celkový počet mobilních zákazníků se loni meziročně zvýšil o procento na 4,94 milionu.

S akciemi O2 se obchoduje na pražské burze. Například loni v lednu startovaly z hodnoty 247 korun za akcii, v úterý nyní končily na 266 korunách. Analytik Fio Banky Josef Dudek uvedl, že obchody s akciemi O2 v úterý dosáhly 2,5 miliardy korun. To bylo zdaleka nejvíce mezi akciemi, se kterými se obchoduje na hlavním trhu burzy

V polovině ledna informoval Český rozhlas-Radiožurnál o tom, že španělská telekomunikační společnost Telefónica má zaplatit firmám podnikatele Tykače 1,7 miliardy korun za odprodej akcií v bývalém Českém Telecomu. Rozhodl o tom pravomocně Vrchní soud. 

Většinový podíl v Českém Telecomu koupila Telefónica od státu v roce 2005 za 82,6 miliardy korun. To odpovídalo zhruba 502 korunám za akcii. Ostatním akcionářům ale španělská firma nabídla v rámci odkupu jen 456 Kč za akcii. Tykačovy společnosti Management Limited a Lexburg Enterprises Limited proto Telefónicu žalovaly kvůli nízko stanovené ceně. Požadovaly doplatit přes 870 milionů korun plus úroky.

 Více než 10 let trvající soudní spor sice skončil pravomocným rozsudkem, ale Telefónica podala proti verdiktu dovolání a požádala o odklad výplaty peněz. 

Český Telecom byl předchůdcem 02. PPF koupila v roce 2013 majoritní podíl v O2 od španělské Telefóniky. V roce 2015 pak PPF od O2 oddělila pevné a mobilní sítě a datová centra a vložila je do společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN).