Reuters: EK schválí prodej švýcarské Syngenty do čínských rukou

Evropská komise schválí plánované převzetí švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta čínskou státní chemickou firmou ChemChina za 43 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Podmínkou souhlasu podle nich bude prodej některých aktivit v Evropské unii. Transakce by byla největší akvizicí, jakou kdy některá z čínských firem v zahraničí uskutečnila.

Mluvčí komise se k informacím agentury Reuters odmítl vyjádřit. Firmy ChemChina a Syngenta již dříve předložily komisi návrh opatření, která mají rozptýlit obavy regulátorů z plánovaného spojení podniků. Nezveřejnily však podrobnosti o obsahu těchto návrhů.

Transakce je důležitá pro snahu Číny zajistit své velké populaci dostatek potravin. Chemikálie a patentově chráněná semena společnosti Syngenta by mohly pomoci zvýšit čínskou zemědělskou produkci.

Evropská komise začala plánované převzetí Syngenty podrobně zkoumat v říjnu. Uvedla tehdy, že podniky nerozptýlily její obavy z možného získání nespravedlivých konkurenčních výhod. Podle jednoho ze zdrojů Reuters by komise rozhodnutí o schválení transakce mohla oznámit příští měsíc.