Miliardář Vítek koupil 11 velkých obchodních center ve čtyřech zemích

Skupina CPI PG miliardáře Radovana Vítka koupila 11 velkých obchodních center v Česku, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Cenu společnost neuvedla, podle Forbesu se ale pohybuje kolem 650 milionů eur (17,5 miliardy korun). Jde tak o největší akvizici skupiny, musí ji ale ještě odsouhlasit antimonopolní úřady v jednotlivých zemích.

Skupina získá 265 tisíc metrů čtverečních nových pronajímatelných ploch. Mezi ně patří například obchodní centrum Olympia v Plzni, obchodní centrum Nisa v Liberci, Polus a Campona v Budapešti, Felicia v Rumunsku a retailové projekty Ogrody v polském Elblagu.

CPI PG také koupila administrativní komplex Zlatý Anděl v Praze 5, Andrássy Complex v Budapešti a dvě velkoprodejny Intersparu v Maďarsku.

Zlatý Anděl
Zdroj: Janovský Alexandr

Celkem tak bude mít společnost už 20 obchodních center a zhruba 430 tisíc metrů čtverečních obchodních ploch k pronájmu. „Tato transakce, která může být v našem regionu pro letošek ta vůbec největší, znamená další milník pro CPI Property Group a ukazuje, že umíme dělat výjimečné obchody i na současném velmi konkurenčním trhu,“ sdělil Forbesu výkonný ředitel CPI PG Martin Němeček.

Třetí příčka na žebříčku

Podle časopisu Forbes patřilo loni Vítkovi v žebříčku nejbohatších Čechů třetí až čtvrté místo (spolu s Karlem Komárkem). Jejich majetek podle časopisu činil 49 miliard korun. Bylo to o osm miliard více než v předchozím roce.

Čísla jsou podle magazínu ve většině případů vypočítána ve spolupráci se samotnými miliardáři. Výsledné číslo je odhadem čistého jmění, které vyjadřuje, kolik by daný člověk mohl získat peněz, pokud by se rozhodl prodat všechen svůj majetek, tedy hlavně firmy, cenné papíry, významné nemovitosti, a zároveň by poplatil všechny své dluhy.