Volkswagen urovná civilní a trestní vyšetřování v USA. Bude ho to stát přes čtyři miliardy dolarů

Americká vláda uzavřela s německým automobilovým koncernem Volkswagen dohodu ohledně urovnání jeho emisního skandálu. Automobilka přiznala vinu a zaplatí 4,3 miliardy dolarů (zhruba 110 miliard korun). Potvrdilo to ve středu americké ministerstvo spravedlnosti. Oznámilo rovněž, že v souvislosti se skandálem obvinilo šest vysoce postavených zaměstnanců Volkswagenu. Nevyloučilo, že obviněním budou čelit i další lidé.

Podle agentury AP jde o největší pokutu, jakou kdy americká vláda některé automobilce vyměřila. „Dnešní kroky odrážejí neochvějné odhodlání chránit spotřebitele, stejně jako životní prostředí a finanční systém,“ uvedla americká ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Automobilka, jejíž součástí je rovněž česká Škoda Auto, se v rámci dohody o urovnání přiznala ke spiknutí s cílem podvést Spojené státy, k bránění spravedlnosti a k poskytování falešných informací. V dohodě se podle agentury Reuters píše, že Volkswagen mohl za své kriminální počínání dostat pokutu až 34,1 miliardy dolarů. 

Jedním z obviněných zaměstnanců je manažer Oliver Schmidt, který byl již v sobotu zadržen na Floridě a který v minulosti řídil americké oddělení firmy pro dodržování regulačních předpisů. Mezi obviněné patří například i bývalý šéf vývoje značky VW Hainz-Jakob Neusser či bývalý šéf vývoje motorů Jens Hadler.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že tento software po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Koncern bude tři roky pod dozorem

Automobilka již předloni na podzim přiznala, že téměř 600 tisíc naftových vozů v USA vybavila systémem umožňujícím falšovat testy emisí. Generální ředitel Volkswagenu Matthias Müller ve středu uvedl, že automobilka svých kroků „hluboce lituje“. „Již nejsme ta samá firma jako před 16 měsíci,“ prohlásil dozorčí rady VW Hans Dieter Pötsch.

Dohoda o urovnání předpokládá, že Volkswagen bude v USA po tři roky pod zvláštním dozorem a že provede výrazné reformy. Automobilka mimo jiné slíbila, že propustí šest zaměstnanců, osm pracovníků přeřadí a se třemi zavede disciplinární řízení, napsala agentura Reuters.

Předchozí urovnání

Německý koncern již v USA uzavřel některé dohody, které by měly zahladit škody po emisním skandálu. 

Před časem se například dohodl, že ve Spojených státech zaplatí přes 200 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) jako kompenzaci za emise ze zhruba 80 tisíc aut s třílitrovým naftovým motorem, která mají zabudovaný software umožňující manipulovat s testy emisí.

Již před tím pak soud schválil dohodu ohledně vozů s dvoulitrovým naftovým motorem v hodnotě 14,7 miliardy dolarů. Většinu peněz by měl Volkswagen vynaložit na odkup vozů a další kompenzace majitelům. 

Na odkupy a úpravy svých vozů s nelegálně upravenými naftovými motory a kompenzace v Kanadě pak VW vydá tamním majitelům v přepočtu až 2,8 miliardy amerických dolarů (72,4 miliardy korun).