Počet nespolehlivých plátců DPH se loni více než zdvojnásobil

Ke konci roku 2016 bylo v registru nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty 7457 subjektů. Jejich počet se loni zvýšil o 3903. Statistiky zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Na černé listině neplatičů DPH skončí každý, kdo dluží minimálně za poslední tři měsíce na DPH více než 500 tisíc korun.

„V posledních měsících loňského roku noví nespolehliví plátci DPH přibývali rychlejším tempem. Poslední kvartál 2016 byl v loňském roce z pohledu přírůstku nejdynamičtější, jejich počet vzrostl o 1283,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Jen v prosinci to bylo 531.

Nejvíc nespolehlivých plátců je mezi společnostmi s ručením omezeným (76,7 procenta) a živnostníky (15,7 procenta). Podle dlouhodobějších statistik mezi nespolehlivými subjekty roste podíl společností s ručením omezeným, naopak podíl živnostníků klesá, upozornila Štěpánová.

Z pohledu právní formy podnikatelského subjektu ale největší podíl nespolehlivých plátců vykazují evropské společnosti (7,7 procenta), společnosti s ručením omezeným (tři procenta) a družstva (2,8 procenta).

Přibývali hlavně plátci s tržbami do deseti milionů a z Prahy

Více než polovinu nových nespolehlivých plátců DPH v roce 2016 tvořily firmy s tržbami do deseti milionů korun. S 22 procenty následovaly subjekty, které tržby podle klasifikace ČSÚ neuvádí nebo nevykazují a s 17 procenty společnosti s tržbami mezi 10 a 60 miliony korun.

Téměř polovina nových nespolehlivých plátců DPH v loňském roce má registrované sídlo v Praze. V rámci celé populace firem, které spolehlivě neodvádí daň z přidané hodnoty, mají v hlavním městě adresu více než dvě pětiny subjektů. V uplynulém roce vysoké nové přírůstky zaznamenal dále Středočeský (14 procent) a Jihomoravský kraj (13 procent).

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň půl milionu korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která je účelově nekontaktní nebo opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.