Vláda zpřísní kontrolu lihovin: Licence, menší balení a sankce

Praha - Vláda schválila zásadní úkoly pro jednotlivé resorty ke zvýšení kontroly prodeje lihovin. Kabinet tím reaguje na metanolovou kauzu. Mimo jiné by se měly zavést licence pro prodej alkoholu, kontrolní pásky či snížení objemu spotřebitelského balení ze 6 litrů na jeden - to se nebude týkat dárkových balení, která se ale nebudou moci prodávat tam, kde se alkohol nalévá. Návrhy počítají také se zavedením peněžitých sankcí.

Miroslav Kalousek ke kontrolním páskám na lihovinách

„Je to zavedení nového vzoru kontrolní pásky. To je v souvislosti již se zákonem, který jsem předložil v minulosti, o povinném značení lihu. Je to legislativní ukotvení tzv. rodného listu. Ono opatření rodného listu bude platit trvale. Je to otázka sjednocení kontrolních institucí v oblasti státního dohledu nad potravinami, aby kontrola byla prováděna komplexně,“ říká k novým opatřením ministr financí Miroslav Kalousek.

Kuba: Prodej alkoholu jako vázaná koncese

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v ČT potvrdil, že navrhne změnu v udělování koncesí tak, aby se prodej alkoholu stal vázanou koncesí. Vláda totiž hledá způsob, jak do budoucna zabránit proniknutí toxického alkoholu do oběhu.

„Prodej alkoholu by byl vázanou licencí živnosti. To znamená, že živnostenský úřad by musel udělit licenci každému, kdo by alkohol chtěl prodávat. V této chvíli zvažujeme i variantu, jestli by tato koncese byla vázaná na nějaký kamenný obchod, kde by tento prodej probíhal, a jak dále řešit prodej alkoholu například ve stáncích, což je zase součást zákona o spotřebních daních,“ doplňuje Kuba.

Zájemci o konsesi by pak museli splňovat i požadavky na registraci nákupů i prodejů alkoholu tak, aby nebylo možné prodat víc alkoholu, než podnikatel legálně nakoupil.

Rozhovor s Ladislavem Minčičem a Zdeňkem Juračkou (zdroj: ČT24)

Koncese znamená právo či výsadu k provozu určité činnosti na daném území. U vázané koncese je nutná odborná způsobilost. V tomto příadě by se mohla koncese vázat na provozování kamenného obchodu.

Co dalšího je navrhováno

  • Kdo chce alkohol prodávat, měl by mít svoji provozovnu. Stánkový prodej tedy mohou provozovat jen majitelé kamenných obchodů.
  • Unie dovozců a výrobců lihovin navrhla zavedení stálého dozoru celníků ve výrobě lihu a také speciální kolky pro láhve z pěstitelských pálenic. „Je to samozřejmě věc, která je možná, ale uvědomme si, jestli je účast pracovníků dozoru za státní peníze přímo u výroby efektivní způsob,“ řekl ředitel sekce podnikání ministerstva průmyslu Vladimír Bártl.
  • Konečný spotřebitel si koupí nejvýš litrové balení alkoholu, hostinští tak nebudou moci donekonečna dolévat alkohol z velkých barelů.