Mzdy rostou, a to napříč všemi skupinami zaměstnanců

Letošní růst mezd byl v jednotlivých pracovních pozicích vyrovnaný. Všechny skupiny zaměstnanců si polepšily, a to v průměru od tří do čtyř procent. Vyplývá to z databáze portálu Platy.cz., která obsahuje údaje od téměř 94 tisíc lidí.

O čtyři procenta se zvýšily mzdy nižšího, středního i vrcholového vedení. O tři procenta narostly mzdy pomocným pracovníkům, ale také kvalifikovaným zaměstnancům, pracovníkům ve službách nebo administrativním pracovníkům.

„Nezaměstnanost v Česku dosahuje rekordně nízkých hodnot, počet reálně dostupných lidí na trhu se snižuje a v mnoha oborech lidé opravdu citelně chybějí,“ uvedla ředitelka portálu Profesia.cz Zuzana Lincová.

I vlivem toho mzdy letos rostou, ale skokové navýšení platů, předpovídané některými ekonomy, podle ní očekávat nelze. Firmy však více investují do udržení kvalitních zaměstnanců, a to nejen do různých benefitních programů, ale také do rozvoje lidí, vzdělávání a zlepšení pracovního prostředí, dodala Lincová.

Z dlouhodobějšího hlediska jsou rozdíly ve vývoji mezd výraznější. V letech 2009 až 2016 nejvíce stouply mzdy vrcholového vedení, a to o 29 procent. Na portálu Platy.cz jsou sledovány skutečné celkové odměny včetně benefitních složek.

Nejméně rostla mzda v administrativě, službách a v pomocných profesích

V pomyslném žebříčku se na druhém místě umístili se 17procentním růstem kvalifikovaní techničtí zaměstnanci a nižší a střední manažeři. Za nimi skončili kvalifikovaní zaměstnanci v netechnických oborech s 16procentním růstem. Nejnižšího růstu mezd se dočkali administrativní pracovníci (osm procent), zaměstnanci ve službách (deset procent) a pomocní pracovníci (12 procent).

obrázek
Zdroj: ČT24

Z pohledu regionů vzrostla v období 2009 až 2016 nejvíce mzda v Plzeňském kraji, a to o 26 procent. Následují kraje Středočeský a Liberecký s 23procentním růstem, o 22 procent si polepšili zaměstnanci v Jihomoravském kraji. Nejnižší, 17procentní růst, zaznamenali ve Zlínském kraji a překvapivě v Praze.

Nejvyšší průměrné mzdy jsou v bankovnictví a pojišťovnictví, následují pracovníci v informačních technologiích. Nejméně vydělávají lidé ve službách, zejména v pohostinství a ubytovacích službách, administrativní a podpůrní pracovníci.

Průměrná mzda v Česku podle Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí meziročně stoupla o 4,5 procenta na 27 220 korun. Po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta.