Euro je vůči dolaru nejslabší za 14 let. Ekonomové předpovídají kurz jedna ku jedné

Euro se vůči dolaru poprvé za téměř 14 let propadlo pod hranici 1,04 dolaru. Americká měna posiluje díky vyhlídkám na další růst úrokových sazeb v USA. Americká centrální banka (Fed) ve středu po roce zvýšila svou základní sazbu, a to o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. Fed zároveň signalizoval, že v příštím roce bude tempo zvyšování úroků rychlejší.

Kolem čtvrté hodiny odpolední vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba 1,1 procenta na 1,0420 USD. Předtím sestoupila až na 1,0395 USD, vyplývá z údajů serveru Investing.com.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek uvedl, že ještě ve středu se kurz nacházel nad 1,065 dolaru za euro. Dolar si tak během jednoho dne připsal vůči společné evropské měně téměř dvě a půl procenta. Ekonom upozornil, že globálně posilující dolar se promítl i do jeho zdražení vůči české koruně. Za jeden dolar se ve čtvrtek krátce po poledni platilo bezmála 26 korun. Takto drahý byl dolar naposledy loni v březnu.

Drahý dolar představuje pro českou ekonomiku proinflační faktor. Za dolary totiž dovážíme celou řadu komodit. Kombinace rostoucích cen ropy a silnějšího dolaru znamená riziko zejména pro vyšší ceny pohonných hmot.
Jan Vejmělek
hlavní ekonom Komerční banky

Podle středečního vyjádření šéfky Fedu Janet Yellenové zvýšení úroků dokládá důvěru centrální banky v americkou ekonomiku. Upozornila rovněž, že ekonomika Spojených států podle jejího názoru nepotřebuje rozpočtové stimuly plánované budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Zvýšení základní sazby Fedu bylo v souladu s očekáváním analytiků a odráží solidní stav americké ekonomiky a vyhlídky na růst inflace. Krok Fedu povede k mírnému nárůstu úroků u některých úvěrů, napsala agentura AP.

Kdy se dolar srovná s eurem?

Fed nyní předpokládá, že v příštím roce přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. „To je něco, co trh neočekával,“ upozornil analytik Hamish Pepper ze společnosti Barclays. Vyšší úrokové sazby v USA posilují atraktivitu dolaru.

Barclays nyní předpovídá, že euro do třetího čtvrtletí příštího roku sestoupí na paritu s dolarem. Podle analytiků JP Morgan Asset Management by se to mohlo stát dokonce už v prvním čtvrtletí.

Vydáno pod