Italská UniCredit vyčistí své finance 13 miliardami eur a bude propouštět

Největší italská banka UniCredit, která působí i v Česku, zvýší základní jmění o 13 miliard eur (351,3 miliardy korun), což je v italském bankovním sektoru dosud nejvyšší suma. Peníze pak využije na vyčištění bilance, ze které odepíše nedobytné úvěry za 17,7 miliardy eur (478,4 miliardy korun).

Banka v úterý také uvedla, že v příštích dvou letech hodlá zrušit asi 14 tisíc pracovních míst, což odpovídá více než deseti procentům její celkové pracovní síly. 

Zvýšení kapitálu má bance také pomoci zvýšit ziskovost, uvedla agentura Reuters. Akcie UniCredit letos kvůli obavám investorů ohledně špatných úvěrů a nízké ziskovosti ztratily více než polovinu své hodnoty. Čistý zisk ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 12 procent na 447 milionů eur (12,1 miliardy Kč).

Jak dopadne třetí největší?

Celá operace je pozorně sledovaná i v souvislosti s déletrvajícími a prohlubujícími se potížemi italského bankovního sektoru. Tomu přitížily i výsledky nedávného referenda

Italská banka Monte dei Paschi
Zdroj: Luca Lozzi/ISIFA/EPA

Například třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena se bude snažit získat od soukromých investorů dodatečný kapitál do konce roku. Správní rada banky to oznámila po svém nedělním zasedání poté, co jí Evropská centrální banka (ECB) odmítla žádost o prodloužení termínu pro navýšení kapitálu. Bez nových peněz od investorů by problematickou banku musel zachraňovat italský stát.

Zdroje agentury Reuters minulý týden sdělily, že vláda je připravena banku finančně podpořit. Monte dei Paschi si musí obstarat nový kapitál, aby se mohla vypořádat s vysokým objemem špatných úvěrů a zůstala solventní. Banka v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší evropskou banku.

Podle zdrojů z bankovních kruhů má Monte dei Paschi v plánu získat jednu miliardu eur od katarského státního investičního fondu. Konsorcium bank by se pak snažilo prodat zbytek akcií na trhu, aniž by je muselo předtím samo koupit.