Evropská komise chce jednodušší daňové zákony pro internetové podnikatele

Firmy, které v EU prodávají na internetu zboží do různých zemí Unie, by mohly mít v budoucnosti jednodušší systém pro platbu daně z přidané hodnoty (DPH). Nová pravidla, která předpokládají vznik jednotného kontaktního místa, tedy portálu pro platby DPH on-line pro celou EU, navrhla ve čtvrtek Evropská komise. Splnila také svůj slib a navrhla současně, aby bylo možné elektronické publikace zdaňovat nižší či dokonce nulovou sazbou DPH stejně, jako je to možné u tištěných knih, novin a časopisů.

Návrhy Evropské komise nyní musí být konzultovány s europarlamentem, jejich přijetí bude v rukou členských zemí Unie.

Místopředseda komise pro digitální trh Andrus Ansip uvedl, že firmy, které podnikají na internetu, musejí v současnosti řešit komplexní pravidla týkající se DPH zvlášť pro každou zemi Unie, kde se dá jejich zboží koupit. Stojí je to podle něj v průměru zhruba 8000 eur (přes 216 tisíc korun) ročně a zatíženy jsou především malé či začínající podniky.

Nové řešení by podle Ansipa mělo podobné náklady snížit o 95 procent, a firmám v EU tak ušetřit každoročně asi 2,3 miliardy eur (přes 62 miliard korun) a zvýšit příjmy pokladen členských zemí celkem o sedm miliard eur (189 miliard korun).

Podle představy komise by podniky zpracovávaly jen jedno jednoduché čtvrtletní daňové přiznání pro DPH týkající se celé EU s využitím jednotného on-line kontaktního místa. Jde o obdobný systém, který již existuje pro prodej elektronických služeb, jako jsou aplikace do mobilních telefonů. Tento systém se podle názoru EK osvědčil, když se v roce 2015 jeho prostřednictvím vybrala DPH ve výši více než tři miliardy eur (asi 81 miliard korun).

Komise chce také jednodušší pravidla pro malé a začínající firmy

Komise také navrhla zjednodušení pravidel pro malé a začínající podniky. Vzniknout má nový práh ve výši 10 tisíc eur (270 tisíc korun) v on-line prodejích, pod nímž budou firmy prodávající do zahraničí moci dál uplatňovat pravidla DPH, na která jsou zvyklé ve své domovské zemi. Situaci to podle odhadu komise zjednoduší asi 430 tisícům společností v celé EU, tedy asi 97 procentům takzvaných mikropodniků, které obchodují přes hranici.

Logistika
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/Fuse

Druhá nová roční prahová hodnota ve výši 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) zjednoduší fungování malých a středních podniků v souvislosti s DPH v důsledku jednodušších pravidel identifikace sídel zákazníků. Tyto prahové hodnoty by se podle návrhu komise mohly začít uplatňovat na elektronické služby od roku 2018 a na zboží on-line od roku 2021.

Další navržená zjednodušení počítají pro malé firmy s možností využívat u DPH stejná pravidla v oblasti například fakturace či vedení záznamů, jaká platí v jejich domovských zemích. Prvním kontaktním místem bude vždy správce daně v místě, kde podnik sídlí a firmy už nebudou podléhat auditu ze strany každého členského státu, kde prodávají.

Komise dnes ale také nabídla „zavřít okno“, které při dovozu do EU představují od DPH nyní osvobozené malé zásilky v hodnotě do 22 eur (595 korun). „Vzhledem k množství přibližně 150 milionů balíků dovážených každoročně do EU bez platby DPH je tento systém otevřen masivním podvodům a zneužívání, což významně narušuje trh,“ uvedla komise s tím, že tuto úlevu navrhuje zrušit.