Zmatek kolem EET: Podle ČOI možná budou muset být dvě účtenky

Spotřebitelé mají při koupi zboží stále nárok na doklad o zakoupení a chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb takový doklad nenahrazuje, upozornila v pátek Česká obchodní inspekce (ČOI). Toto prohlášení by v praxi mohlo tedy znamenat i to, že by obchodník namísto jedné účtenky musel vystavit dvě. Podle ministerstva financí je však zpráva ČOI matoucí.

Česká obchodní inspekce v pátek upozornila, že chystaná povinná účtenka pro elektronickou evidenci tržeb nenahrazuje klasickou účtenku sloužící jako doklad o koupi zboží. Na tu mají podle ní spotřebitelé i nadále nárok. Doklad o zakoupení bude proto ČOI i nadále kontrolovat, zdůraznila ve své zprávě. Doklad z elektronické pokladny podle ČOI totiž nemusí obsahovat informace například o zkrácené době trvání odpovědnosti za vady u použitého spotřebního zboží.

Podle vyjádření ministerstva financí, které web ČT24 získal, však zákon o evidenci tržeb žádným způsobem nemění dosavadní roli účtenky v souvislosti se zákonem o ochraně spotřebitele. „Ani dosavadní účtenka automaticky nenahrazuje doklad o zaplacení a není nám proto známo, z jakého důvodu se ČOI domnívá, že by tak měla být vnímána účtenka po zavedení e-tržeb,“ konstatuje Michaela Tesařová z tiskového oddělení ministerstva financí. A dodává, že vše bude fungovat jako dosud.

Žežulka: Vydávat dva doklady o koupi považuji za nadměrnou zátěž (zdroj: ČT24)

„Záleží pouze na podnikateli, zda příslušné doklady bude vydávat samostatně nebo je vydá jako jeden doklad. Například pokud podnikatel doposud standardně vydával daňový doklad, doplní na něj údaje požadované zákonem o evidenci tržeb a taková vydaná účtenka splní požadavky obou právních předpisů na jednom nosiči. Stejně tak případně může doplnit účtenku i o chybějící náležitosti dle zákona o ochraně spotřebitele,“ vysvětlila Tesařová.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že pokud účtenka všechny údaje podle zákona o ochraně spotřebitele i EET obsahovat bude, vystačí si podnikatelé i zákazníci pouze s jedním dokladem.

Pokud je situace taková, že zákazník bude potřebovat doklady dva, respektive obchodník bude povinen dva doklady vydat, pak je to špatně a dojde tam k nadměrné administrativní zátěži.
Jiří Žežulka
daňový expert Apogeo

Navrhované vyjmutí malých živnostníků z EET je podle Babiše možnost, ne výjimka

Ostrou kritiku vyvolává i návrh ministerstva financí, které je autorem projektu EET, aby z evidence tržeb mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 tisíce korun. U vyjmutí z EET u malých podnikatelů ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek upozornil na to, že půjde o možnost, nikoli o výjimku. Změna by mohla platit od dubna příštího roku. To se ale nelíbí odborům.

Ti nemají nic proti paušální dani, ale výhrady jsou k tomu, že ministerstvo navrhuje zprostit povinnosti používat EET poplatníky prakticky na základě jimi  deklarovaného obratu. „Přitom o jejich skutečném obratu prakticky nic nevíme. Je to právě EET, která podle ministerstva měla vedle finančního přínosu také zobjektivizovat výkaznictví u OSVČ a firem,“ upozornili odboráři.

„Ministerstvo financí prezentovalo EET za nástroj daňové správy, který může narovnat daňové prostředí v České republice. Základní podmínkou ale je, že tento nástroj bude uplatňován stejně vůči všem daňovým subjektům,“ ztotožnila se s názorem odborů i Komora daňových poradců. 

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Prezident Miloš Zeman ke kritice Babišova projektu prohlásil, že žádné zmatky nevidí. „Jedná se o konkrétní objem výjimek, ministr Babiš se domnívá, že babička, která prodává jablka, by neměla být zapojena on-line na centrální úložiště dat,“ řekl Zeman k návrhům ministra financí. Pokud jde o skupinu drobných podnikatelů s ročním limitem příjmů 250 tisíc korun, prezident si myslím, že „je poměrně málo podnikatelů, kteří mají jen tento roční objem vykazovaných příjmů, ale samozřejmě bych si přál, aby výjimky byly specifikovány dříve, a nikoli průběžně v postupu projednávání této operace“.

Ministerstvo financí si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Podle údajů pivovarů se již stovky odběratelů rozhodli ukončit činnost spolu s nástupem EET od prosince. Jde hlavně o menší a venkovské restaurace.