Tři dny před startem EET vláda projedná Babišův návrh změn

Tři dny před startem EET vláda projedná Babišův návrh změn (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce změny v elektronické evidenci tržeb (EET), se kterými ve středu přišel vicepremiér Andrej Babiš (ANO), probrat v pondělí na vládě. Babiš by měl podle premiéra kabinet ujistit, zda nepřijde s dalšími úpravami. Zároveň dopisem Babiše vyzval, ať pro ostatní ministry vyhodnotí dopady navrhovaných změn. Babiš naopak zdůraznil, že projekt poběží od prosince podle plánu. Chystané změny se týkají e-shopů a některých živnostníků, tedy až druhé vlny začínající od března 2017.

Babišovy návrhy vyvolaly roztržku při středečním jednání koaliční rady. Sobotka řekl, že ho návrh znepokojil a rozčílil. Pro podnikatele v ubytování a ve stravování má zákon začít platit od prosince.

ANO chce nyní ve sněmovně navrhnout, aby z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční tržby do 250 tisíc korun. Další změna by se týkala webových obchodů, kde by se systém netýkal plateb kartou prostřednictvím internetu. 

Větší atraktivita paušální daně?

Navržené změny chce ministerstvo financí začlenit do daňového balíčku, který právě projednává Poslanecká sněmovna. Pokud budou schváleny s účinností od dubna 2017, budou moci zmínění živnostníci žádat finanční správu o paušální daň (možnost žádat o tuto daň je v zákoně již několik let, ale není moc využívána, to by měly navržené úpravy změnit). Finanční správa pak žadatelům může, ale nemusí vyhovět. 

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová uvedla, že se předpokládá posunutí lhůty pro podání žádosti o paušální daň do konce května 2017, zároveň s prodloužením lhůty pro rozhodnutí finanční správy.

„Od podání žádosti až do vydání rozhodnutí, nemusí (žadatel) evidovat,“ zdůraznila Schillerová.

Nikdo se nám nemůže divit, že jsme rozladěni z postupu pana ministra. My se bavíme o EET v koalici bezmála tři roky, bezmála tři roky se připravuje spuštění evidence tržeb a pan ministr nás ujišťoval, že nebudou výjimky a že je dobře spuštěna. Pak přijde nejdříve s výjimkou pro stánkaře, aby byli vyjmutí z první vlny, a nyní, necelý týden před spuštěním první vlny, přijde s dalšími výjimkami. Myslím si, že to nesvědčí o dobré práci ministerstva financí.
Václav Votava
předseda sněmovního rozpočtového výboru

Neseriózní vůči daňovým poplatníkům

Sobotka pro Blesk řekl, že Babiš se zachoval chaoticky. Koaličním partnerům pouze rozdal list papíru, kde své návrhy oznámil. „Pokládám to za neseriózní vůči daňovým poplatníkům. Když to předkládá takhle pozdě, měl by to lépe vysvětlit,“ uvedl Sobotka. Vicepremiér podle něj poškodil start EET a nahrál opozici. Pravice systém dlouhodobě kritizuje a chtěla by ho zrušit.

Do pondělí by se měli návrhy zabývat premiérovi poradci. „Abychom se k tomu věcnému obsahu mohli vyjádřit. Já teď kritizuji, jakým způsobem to bylo provedeno, vytváří to chaos,“ řekl Sobotka. Babiš by měl v pondělí podle něj také ostatním ministrům sdělit, zda už jde o všechny výjimky, nebo ministerstvo přijde s dalšími úpravami. Průběh středečního jednání premiéra částečně nahlodal, přesto si stojí za tím, že sociální demokracie pro EET hlasovala.

Vetyška a Sobotka ke změnám v EET (zdroj: ČT24)

Premiér chce znát dopady nových návrhů

V dopisu se čtvrtečním datem, který je adresován Babišovi a agentura ČTK ho má k dispozici, požádal Sobotka ministra financí, aby v pondělí vládě předložil informaci, zda je systém pro EET správně nastaven a plně funkční. „Žádám vás též o vyhodnocení dopadů nových návrhů,“ uvedl premiér. Navrhování změn zákona těsně před nabytím účinnosti podlamuje podle něj důvěru v celý systém EET. Postup ministerstva označil za neprofesionální. „Odpověď očekávám obratem,“ dodal v dopisu.

Doufám, že nás už žádné změny nečekají. Ten systém byl dva roky velmi diskutovaný, promyšlený a provázaný a všechny změny na poslední chvíli nabourávají logiku, na které stál.
Simona Hornochová
daňová poradkyně a bývalá náměstkyně pro daně a cla na ministerstvu financí

Podle daňové poradkyně a bývalé náměstkyně pro daně a cla na ministerstvu financí Simony Hornochové by nicméně dopady nemusely být nijak výrazné, pokud by byla stanovena paušální daň a zároveň spodní hranice, pod kterou by nemuseli podnikatelé plnit povinnost EET. 

Tento systém je profesionálně připraven, svědčí o tom měsíc zkušebního provozu, který probíhá naprosto bezchybně.
Jan Volný
místopředseda rozpočtového výboru sněmovny a místopředseda hnutí ANO

Výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška uvedl, že návrh změn, které se týkají e-shopů, reagoval i na rychle se vyvíjející typy plateb přes internet. Ocenil, že si to ministr Babiš uvědomuje.

Hornochová: Doufám, že už nás žádné změny v EET nečekají (zdroj: ČT24)

Ředitel  také uvedl, že změna narovnává podmínky pro kamenné obchody a e-shopy. „Když se věcí mění k lepšímu, tak je to dobrý signál,“ reagoval na dotaz, zda změny nepřicházejí pozdě. Navíc maloobchod a velkoobchod přechází na elektronickou evidenci tržeb až od března příštího roku. 

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Podnikatelé se obávají komplikací

Většina podnikatelů se podle průzkumu s elektronickou evidencí tržeb stále neztotožnila. Dvě třetiny dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince letošního roku, se obávají komplikací v chodu svého podniku. Pětina podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství zvažuje ukončení podnikání. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Unie malých a středních podniků mezi 900 firmami.

Unie v minulosti prosazovala, aby v Česku EET nebyla zavedena či alespoň z ní byli vyňati drobní podnikatelé se ziskem do jednoho až dvou milionů korun. Povinná elektronická evidence by se měla týkat zhruba 50 tisíc podnikatelů. Zavedení EET podle minulých průzkumů v budoucnu negativně ovlivní chod podniků. Podnikatelé se obávají vysokých nákladů, časové náročnosti, zdržování od práce a s tím souvisejícího zpomalení prodeje a obsluhy.

„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250 tisíc korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati a EET se jich týkat vůbec nebude,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Elektronická evidence tržeb se dotkne i neziskových organizací

Povinnost vést elektronickou evidenci tržeb se zřejmě dotkne i řady neziskových organizací, sdělila ve čtvrtek ředitelka Asociace veřejně prospěšných organizací ČR Monika Jindrová. Pokud se organizace věnuje i vedlejším podnikatelským činnostem a objem těchto činností překročí určitý limit, musí podle webu finanční správy k EET evidenci vést. Problémem by podle asociace mohly být třeba charitativní sbírky formou prodeje předmětů.

Charitativní předmět
Zdroj: ČT24

„EET se nebude týkat hlavních činností neziskových organizací, pokud v hlavní činnosti nepodnikají,“ sdělila Jindrová. „Pokud se však neziskovka věnuje také činnostem vedlejším, které mají charakter podnikání, a pokud přitom objem podnikatelských činností v součtu, bez ohledu na způsob platby či druh činnosti, překročí stanovený roční limit 175 tisíc korun nebo pěti procent z celkového obratu, budou muset vést EET jako všichni ostatní poplatníci,“ upozornila.

Rozlišování a vykazování hlavních a vedlejších činností je však podle ní v neziskových organizacích složitý a nedořešený problém. „Bezhotovostní platby formou převodu z účtu na účet EET nepodléhají, stejně jako dary. Přesto by mohly být určitým problémem veřejné sbírky, konkrétně ty, které neprobíhají formou vybírání příspěvků do zapečetěných kasiček, ale mají formu prodeje předmětů,“ uvedla Jindrová.

Finanční správa na webu www.etrzby.cz uvádí, že z evidenční povinnosti jsou vyloučeny tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků. „Naplnění kritéria drobné podnikatelské činnosti je u poplatníka nutné posuzovat vždy s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu,“ píše. „V případě, že si nezisková organizace není jistá charakterem své činnosti, může požádat správce daně o závazné posouzení,“ uvádí. Také Asociace veřejně prospěšných organizací ČR nabízí neziskovým organizacím odborné rady.

Opozice žádá zastavení projektu

Pravicová opozice, která kritizovala zavádění EET v průběhu celého legislativního procesu, považuje debaty způsobené Babišovými návrhy za důkaz, že systém není dobrým krokem. TOP 09 vládu vyzvala, ať celý projekt zastaví.

Je to po roce 1989 vůbec nejzásadnější zásah do podnikatelského prostředí. Děsí mě, pokud ministerstvo financí přichází týden před spuštěním ostré verze na nějaké problémy nebo se ukazuje z praxe, že by mohly být problémy pro jednotlivé skupiny.
Jan Skopeček
ekonomický expert ODS

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že jeho strana přijde s návrhem, který EET kompletně zruší. Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík uvedl, že vláda mohla „likvidačním dopadům zákona předejít“, kdyby se nad nimi zamyslela. Strana stojí o vynětí drobných živnostníků ze systému.