Evropská komise zřejmě umožní Česku dotovat obnovitelné zdroje více než 40 miliardami korun

Evropská komise vydá povolení týkající se podpory většiny obnovitelných zdrojů energie (OZE) v Česku 28. listopadu. Provozovatelé OZE by na základě toho měli během příštího roku získat přes 40 miliard korun, sdělilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Schválením Komise (tzv. notifikací) podmiňuje výplatu peněz Energetický regulační úřad.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) řekl, že na konci tohoto měsíce by měly získat takzvanou notifikaci obnovitelné zdroje spuštěné mezi roky 2006 až 2012.

„Je to ten největší balík. To co naopak nemáme dořešeno je KVET (kombinovaná výroba elektřiny a tepla). Tam ještě bude pokračovat jednání,“ uvedl ministr.

Mládkova náměstkyně Lenka Kovačovská doplnila, že notifikaci by měly nyní získat zdroje, jejichž provozovatelé mají příští rok nárok zhruba na 37 miliard korun. Objem zdrojů bez notifikace je podle ní na úrovni dvě až tři miliardy korun. Dodala, že z informací, které má ministerstvo z komise, bude i rozhodnutí o podpoře těchto zdrojů uzavřeno letos.

Opatrné vyčkávání

Evropská komise ovšem ve středu termín prezentovaný ministerstvem nepotvrdila. „Posuzování situace nadále probíhá a v tuto chvíli nemůžeme říct, kdy padne rozhodnutí,“ sdělilo agentuře ČTK zastoupení komise v ČR.

 „Dokud nemáme notifikaci v ruce, tak se pro nás nic nemění. To, že notifikace někdy budou, jsme už slyšeli mockrát,“ řekl mluvčí regulačního úřadu Vladimír Černý. Uvedl, že pokud ale zdroje notifikaci skutečně obdrží, je úřad připraven vydat upravené cenové rozhodnutí, které bude s výplatou počítat.

To po středečním jednání s Mládkem novinářům potvrdila také předsedkyně energetického úřadu Alena Vitásková. „Jsou dvě možnosti. Buď dostaneme notifikaci, a pak vydáme cenová rozhodnutí i výběr finančních prostředků na všechny notifikované zdroje. Když notifikaci nedostaneme, tak toto rozhodnutí prostě nevydáme,“ uvedla.

Drama v závěru loňského roku

Kvůli chybějícím notifikacím zatím Energetický regulační úřad nepočítal s výplatou peněz pro příští rok. V případě, že obnovitelné zdroje dostanou chybějící schválení od Evropské komise, úřad přislíbil cenové rozhodnutí změnit. Podobná situace už nastala v loňském roce. Podporu vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku.

Výplatu umožnil během nepřítomnosti Vitáskové tehdejší místopředseda úřadu Jan Nehoda, jehož pak Vitásková odvolala z funkce. Vitásková už dříve uvedla, že většina podpory, která byla letos dosud vyplacena, byla vyplacena nezákonně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podporu obnovitelným zdrojům energie v Česku od roku 2013 vyplácí Operátor trhu s elektřinou na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli sami distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu obnovitelných zdrojů energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno více než 205 miliard korun.

Vláda v září rozhodla, že stát příští rok poskytne na podporu elektřiny a tepla ze státního rozpočtu 26,2 miliardy korun, o zhruba čtyři miliardy korun více než letos. Zbytek zaplatí převážně spotřebitelé v platbě na podporu elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů.