Úřady slibují shovívavost jen u malých porušení elektronické evidence tržeb

Finanční správa nebude v prvních týdnech fungování elektronické evidence tržeb postihovat drobná nebo formální porušení zákona. U zásadního nerespektování zákona anebo dokonce jeho ignorování ovšem správa tolerantní nebude. Sankce přitom může dosáhnout až 500 tisíc korun nebo dokonce uzavření provozovny.

Podnikatelé by například měli do spuštění EET zažádat o autentizační údaje Finanční správu, zaregistrovat se k evidenci tržeb a pořídit si zařízení, které bude schopné odesílat elektronicky účtenky na servery Finanční správy. Dosud správa vydala 41 502 autentizačních údajů. První fáze EET, která bude spuštěna 1. prosince, by se podle správy měla týkat zhruba 40 tisíc podnikatelů.

Přitom za závažné porušení zákona, například když obchodník nebude mít zařízení pro evidenci tržeb, hrozí dokonce až uzavřené provozovny. Pokuty se přitom netýkají jen těch, kteří musí tržby evidovat. Půlmilionová sankce například hrozí i těm, kteří budou šířit software, který by mohl zajistit obcházení povinností.

Výši sankcí přitom budou posuzovat finanční a celní úřady. Proti sankci bude možné se odvolat do 15 dnů od dne oznámení rozhodnutí.

Do pilotního provozu EET se do pondělka přihlásilo 12 301 podnikatelů, kteří zaslali 3,7 milionu účtenek. Finanční správa začala ukládat údaje o tržbách podnikatelů, kteří se k ní dobrovolně připojí, od začátku listopadu.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Z analýzy poradenské společnosti Bisnode vyplynulo, že v letošním roce vznikne v oboru stravování pravděpodobně nejméně firem za poslední čtyři roky. Důvodem má být mimo jiné zavedení EET od prosince.

Podle zjištění Bisnode však zároveň nelze potvrdit spekulace, že by firmy masově ukončovaly svoji činnost, nebo že by podnikatelé zakládali nové firmy s cílem zakrýt kvůli zavedení EET nápadné skokové výkyvy v tržbách.