Nezaměstnanost klesla na pět procent, volných míst je nejvíce za devět let

Nezaměstnanost klesla na pět procent (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366 244 lidí, což je nejméně od prosince 2008. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139 tisíc, což je dokonce nejvyšší říjnová hodnota od roku 2007. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.

Vývoj je v souladu s odhady analytiků. Zaměstnanost pozitivně ovlivňuje rostoucí ekonomika a s ní související oživení pracovního trhu, které je charakteristické stálou masivní poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Loni v říjnu byla míra nezaměstnanosti 5,9 procenta a bez práce bylo o 64 tisíc lidí více než nyní.

„Říjnová data z trhu práce byla příznivě ovlivněna rostoucí ekonomickou aktivitou, která generuje nová pracovní místa, ale i pracovními místy sezonního charakteru. Ty se na podzim objevují hlavně v zemědělství,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Vývoj nezaměstnanosti
Zdroj: MPSV

Poukázala také na to, že se v ekonomice objevují strukturální problémy. V některých sektorech, zejména v průmyslu, začíná být problém sehnat vhodnou kvalifikovanou pracovní sílu. Lidé za daných podmínek buď pracovat nechtějí, nebo nesplňují kvalifikační požadavky firem a to postupně vytváří tlak na růst mezd. 

„Domácnostem tak rostou příjmy, což se příznivě projevuje na dynamice jejich spotřeby. Ta by měla být i ve zbytku letošního roku hlavním zdrojem hospodářského růstu,“ domnívá se Steckerová.

Také hlavní ekonom Generali Investmenst CEE Radomír Jáč uvedl, že „hlad“ po pracovnících přispívá k tomu, že zaměstnavatelé v české ekonomice začínají být otevřenější k debatě o zvyšování mezd. „To povede k dalším tlakům směrem ke zrychlení růstu mezd i v roce 2017,“ dodal.

Připomenul, že česká ekonomika si drží nejnižší nezaměstnanost v rámci EU jako celku i to, že říjnová nezaměstnanost na úrovni 5 procent znamená pro letošní rok minimum, a zároveň jde o nové minimum od konce roku 2008.

Nejlépe je na tom Plzeňský kraj

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Plzeňském kraji, a to 3,4 procenta. O druhé místo se dělí Praha, Královéhradecký a Pardubický kraj s 3,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost je stále v Ústeckém kraji, kde ale klesla o tři desetiny procentního bodu na 7,8 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 74 regionů, rostla jen v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek. Nejlépe je na tom okres Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha-východ (1,9 procenta). Nejvyšší míra nezaměstnanosti je pak na Karvinsku a Mostecku, a to shodně 10,4 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než je celorepublikový průměr hlásí 33 regionů.

Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,7), Ústí nad Labem (10,4) a Jeseník (10,3).

Jak v dalších měsících

„V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezonních prací, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Listopad bude ještě ve znamení nízké nezaměstnanosti, obrat k vyšším hodnotám přinese tradičně až prosinec, kdy pokles teplot sníží počet sezonních pracovních míst, odhadl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek. „Odhlédneme-li však od sezonnosti, na pozitivním trendu vývoje na trhu práce se nic nemění,“ uzavřel.