Banky malým firmám bez záruky nepůjčí. Ministerstvo musí schválit fondy

Události: Evropská podpora pro malé firmy (zdroj: ČT24)

Až sedm miliard korun může Českomoravská rozvojová a záruční banka získat z evropských fondů pro malé a střední podniky. Penězi by mohla ručit firmám, které by chtěly rozšiřovat nebo inovovat výrobu, ale nemají prostředky. Ministerstvo průmyslu však musí do konce roku podepsat dohodu s evropským investičním fondem. Jinak Česko o peníze přijde.

Ve firmě Mohaex vyrábějí hlavně palety. Majitel podniku Mojmír Grund potřeboval pořídit stroj, který umožňuje nařezat produkty do žádoucích tvarů. „Každý odběratel používá typické palety. Abychom mohli reagovat na objednávky, museli jsme pořídit další stroj,“ vysvětlil.

Prostředky na dvoumilionový stroj však neměl, a tak si musel půjčit. K penězům mu pomohla Českomoravská rozvojová a záruční banka. Kdyby se za firmu zaručila, na peníze by pan Grund nedosáhl. Teď je spokojen, že navýšil výrobu a může konkurovat jiným dodavatelům.

Program Záruka
Zdroj: ČT24

Čtyři tisíce nových projektů

Záruční banka má nyní šanci získat z evropského fondu dalších 7 miliard korun. „V roce 2017 a 2018 bychom mohli podpořit možná až 4 tisíce nových projektů,“ uvedl ředitel Českomoravské rozvojové a záruční banky Jiří Jirásek.

Usilujeme o to, abychom do konce roku tuto možnost zanalyzovali a pro příští rok aby tyto prostředky mohly být k dispozici.
Tomáš Novotný
náměstek ministra průmyslu a obchodu

Peníze by pak mohla získat i firma Hahn Automation. Postavila by za ně novou halu. V té stávající projektují a následně montují automatické výrobní linky pro jiné podniky. Plno mají až do půlky příštího roku. „Potřebujeme získávat další prostory v této budově, abychom pokryli potřebu,“ sdělila jednatelka společnosti Šárka Ošťádalová.

K tomu ale firma potřebuje zhruba třicet milionů. Bez záruky by půjčku zřejmě nezískala. Díky investici by přitom v Hahn Automation mohli zaměstnat deset lidí, potřebovali by konstruktéry i servisní techniky.

Aby společnost půjčku získala, musí nové čerpání peněz z evropských fondů schválit ministerstvo průmyslu, a to nejpozději do konce roku. V případě, že je resort schválí, mohly by si firmy v následujících dvou letech půjčit až deset miliard korun.