Euro kleslo na sedmiměsíční minimum vůči dolaru

Euro se během pátečního obchodování propadlo vůči dolaru až na sedmiměsíční minimum pod 1,09 dolaru. Navázalo tak na čtvrteční pokles, za kterým stály výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho. Ty signalizovaly, že ECB nehodlá spěchat s ukončením programu nákupu dluhopisů.

Kurz jednotné evropské měny sestoupil odpoledne o půl procenta na 1,0870 dolaru. Byla to jeho nejnižší úroveň od 10. března.

ECB na čtvrtečním zasedání podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změny. Draghi označil za nepravděpodobné, že by banka přikročila k náhlému ukončení programu nákupů dluhopisů, kterým se snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně.

„ECB nic jiného ani nezbývá. Její mandát je především dodržení dvouprocentní inflace. ECB nezbývá tak než pokračovat v kvantitativním uvolňování s tím, že inflace začne růst. A to se už docela dlouhou dobu nedaří, “ říká analytik X-Trade Brokers Brychta.

Euro kleslo na sedmiměsíční minimum vůči dolaru (zdroj: ČT24)

Na nové maximum za více než osm měsíců se v pátek dostal i dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Vystoupil na 98,764 bodu, což je nejvyšší hodnota od 3. února. K jeho růstu přispívají vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.