Letošní mzdy by v průměru měly vzrůst více. Průzkum mezi podniky ukázal větší optimismus

Mzdy zaměstnanců v podnikové sféře, jejíž jádro tvoří průmyslové podniky, by se v letošním roce měly v průměru zvednout o 2,7 procenta. Vyplývá to z šetření mezi 169 členskými nefinančními podniky, které uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy společně s Českou národní bankou. Výsledek vyznívá optimističtěji, ve stejném průzkumu z počátku roku firmy očekávaly růst o 2,4 procenta.

„V růstu očekávání se odráží pozitivní ekonomické výsledky a zároveň se v tom odráží tlak na růst mezd v rámci boje o pracovníky, kterých je nedostatek,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek.

Příští rok by měly mzdy v podnicích podle průzkumu stoupnout o 2,1 procenta. Svaz ale upozornil, že konečná hodnota meziročního růstu mezd bude příští rok zřejmě vyšší. Důvodem je růst minimální mzdy a mezd na ní navázaných, vyplácení prémií a pokračující stabilizace na trhu práce i růst platů ve veřejné správě.

Z šetření dále vyplývá, že ještě letos plánuje nábor nových zaměstnanců relativně malý počet firem. Důvodem je vysoká zaměstnanost a nedostatek lidí na trhu práce.

Před měsícem zveřejnila analýzu i Hospodářská komora, podle níž mzdy v příštím roce porostou nominálně o 4,8 až pět procent. Českomoravská konfederace odborových svazů nicméně doporučila svým členům, aby vyjednávali v podnicích pro příští rok o zvýšení mezd o pět až 5,5 procenta.

Firmy nejčastěji čekají stejný objem zakázek

Celkově podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy zůstávají firmy optimistické a v následujícím půlroce téměř dvě třetiny čekají stejný objem zakázek a skoro třetina očekává i nárůst zakázek. Dobrý stav průmyslu potvrzuje i to, že velká část firem chce pokračovat v investicích.

Kvalita podnikatelského prostředí se ovšem podle zaměstnavatelů za poslední rok nezlepšila. V řadě případů firmy dokonce poukazují na zhoršení podmínek. Jde například o úroveň byrokracie nebo dopravní infrastruktury. „Obrázek podnikatelského prostředí je z pohledu podnikatelů v České republice převážně negativní,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar.

Vydáno pod