Čistý zisk Unipetrolu ve 3. čtvrtletí meziročně klesl, analytici to očekávali

Čistý zisk petrochemického holdingu Unipetrol ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o 1,39 miliardy korun na 722 milionů. Tržby se snížily o 22 procent na 23,11 miliardy korun. Důvodem byly přetrvávající nízké ceny ropy a meziročně nižší prodeje petrochemických i rafinérských produktů kvůli loňské nehodě na etylenové jednotce a neplánované odstávce rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Firma výsledky zveřejnila na svém webu.

Pozitivně se do zisku Unipetrolu promítla další platba pojistného v souvislosti s událostí na etylenové jednotce 2,2 miliardy korun a meziročně lepší výsledky maloobchodu.

Čistý zisk a tržby klesly společnosti i za celých devět měsíců. Čistý zisk činil 3,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,28 miliardy méně. Tržby se meziročně snížily o 29 procent na 61,347 miliardy. Analytici podobný vývoj očekávali.

Obě rafinérie jedou na plnou kapacitu

Firma tento týden obnovila v areálu Záluží u Litvínova výrobu na etylenové jednotce, kterou loni v srpnu poškodil požár a jejíž výluka se odrazila na provozních výsledcích firmy. Podle ředitele Unipetrolu Andrzeje Modrzejewského chemička ale předpokládá, že by v souvislosti s událostí na etylenové jednotce měla mít nárok získat na pojistném zpátky náklady na její opravu 3,9 miliardy korun a ušlý zisk 9,9 miliardy korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Firma nedávno obnovila také zpracování ropy v kralupské rafinérii, kde provoz stál kvůli havárii krakovací jednotky. „Takže jsou v současné době obě rafinérie v Kralupech a v Litvínově provozovány na plnou kapacitu,“ uvedl Modrzejewski.

Zmínil dobrý zisk v rámci maloobchodního segmentu ve třetím čtvrtletí, na kterém se podílel zvýšený prodej paliv a občerstvení v síti restaurací STOP CAFE. „Do konce září jsme převzali 13 čerpacích stanic od společnosti OMV a dalších 15 stanic plánujeme rebrandovat do konce roku,“ doplnil.

Unipetrol chce dále investovat do svých aktiv v Česku

Petrochemický holding Unipetrol také slovy svého finančního ředitele Miroslawa Kastelika ujistil, že chce nadále investovat do svých aktiv v České republice. V minulosti se spekulovalo o tom, že majitel Unipetrolu, polský PKN Orlen by mohl chtít z Česka odejít. Chování Orlenu v Česku dlouhodobě kritizuje největší minoritní akcionář Unipetrolu, společnost Paulinino Limited, za kterou stojí finanční skupina J&T.

Konkrétní plánované investice ale odmítl Kastelik sdělit. Odkázal na začátek příštího roku, kdy by měl Unipetrol zveřejnit novou pětiletou strategii. Generální ředitel firmy Andrzej Modrzejewski připomněl, že společnost v Česku staví novou polyetylénovou jednotku v Chemparku Záluží u Litvínova. Celkové investiční náklady na stavbu činí 8,5 miliardy korun. „Částku hodláme proinvestovat do konce roku 2018,“ dodal Modrzejewski.

Unipetrol byl založen v roce 1994. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.