Britská libra má strach z brexitu. Propadla se víc než po referendu

Britská libra je na tom hůř než po referendu o brexitu. Reaguje na stanovení termínu (zdroj: ČT24)

Oznámení o tom, že do března podá Londýn žádost o vystoupení z EU, otřásla britskou měnou. V pondělí se začal kurz libry propadat vůči dolaru a nyní se propadl na nové minimum za 31 let. Libra tak zareagovala hůř než bezprostředně po výsledcích červnového referenda o brexitu.

Libra v úterý dopoledne oslabila o více než půl procenta na 1,2757 dolaru, což je nejníže od června 1985. Už v pondělí její kurz klesl o 1,3 procenta na minimum od začátku července a do blízkosti jednatřicetiletého minima 1,2796 USD, kam sestoupil ve dnech po referendu. Od hlasování libra na dolar ztrácí asi 15 procent, uvedla agentura Reuters.

Většina strachu na britských trzích se odehrává na libře, zdaleka ne tolik na akciích.
Jan Bureš
hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Libra nyní reaguje na nedělní prohlášení britské premiérky Theresy Mayové, podle níž Británie formálně zahájí proces odchodu z Evropské unie nejpozději do konce března příštího roku. 

Mnozí investoři se obávají, že vláda směřuje k takzvanému „tvrdému brexitu“, kdy by Británie opustila jednotný trh EU, aby si uchovala kontrolu nad imigrací. To by mohlo vyvolat odchod řady bank z Londýna a podkopat obchodní vztahy s Unií.

Mayová chce do března aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž zahájí rozhovory o vystoupení z EU. Trvat budou minimálně dva roky.

„Bylo narušeno období relativního uklidňování situace po červnovém referendu, kdy prvotní šok postupně odezníval. Řada hráčů na trhu sázela na to, že skutečný brexit nepřijde hned a že snaha politických hráčů v Británii bude spíš celý proces oddalovat. Možná někteří věřili, že brexit vůbec nemusí nastat. Tohle období je teď definitivně pryč,“ okomentoval hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Jak si zachovat investiční atraktivitu a přístup na evropské trhy

Britský ministr financí Philip Hammond v pondělí upozornil, že britská ekonomika bude během rozhovorů čelit otřesům a že ji zřejmě čeká několikaleté období nejistoty. Chce ale, aby si Británie udržela svou investiční zajímavost.

„Budeme bojovat za nejlepší řešení pro britské podnikatele a zaměstnance, za nejlepší přístup na evropské trhy pro naše výrobky a služby a největší možnou svobodu pro naše podnikatele a exportéry. Chceme zajistit, aby Británie byla i po brexitu jedním z nejlepších míst na světě pro investice, inovace a růst,“ prohlásil Hammond.

Ekonom Bureš: Bylo narušeno období relativního uklidňování situace po červnovém referendu (zdroj: ČT24)

Přesto mezi investory panuje nervozita. A někteří z nich by mohli kvůli ochraně svých finančních aktivit Británii radši opustit. „Obavou zůstává, že podniky skutečně začnou brát zpět své investiční plány. To by mohlo začít působit na hospodářský růst a dokonce by to mohlo způsobit nějaký druh recese,“ řekl analytik CMC Markets Jasper Lawler.

Podle ministra pro brexit Davida Davise chce Británie svým odchodem hlavně dostat pod kontrolu přistěhovalectví. To by ukončilo volný pohyb osob a taky pracovní síly. Británie by tak mohla přijít o výhody jednotného evropského trhu a podle analytiků by přišlo o práci 75 tisíc zaměstnanců ve finančnictví.