Aktivita v průmyslu znovu roste, podle analytiků sektor nabírá dech

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v září zlepšily. Index PMI, který sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, stoupl ze srpnových 50,1 bodu na 52 bodů v září, uvedla společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Podle ekonomů by měl příznivý trend pokračovat.

„Index tím ukázal na celkově solidní zlepšení provozních podmínek v české výrobě na konci třetího čtvrtletí a na nejlepší výkon sektoru od května. Zvýšení hlavního indexu se během měsíce odrazilo na všech jeho pěti složkách. Aktuální cifra přesto byla pod dlouhodobým trendem 52,9 bodu a průměr za třetí čtvrtletí byl nejnižší od druhého čtvrtletí 2013,“ uvedla Markit Economics. 

Nové zakázky po dvou měsících poklesu v září vzrostly. Tempo růstu však bylo jen mírné. Vyšší zakázky vedly k rychlejšímu růstu výroby, která tak stoupla nejvíce od dubna.

„Zvýšení objemu zakázek přichází z domácí ekonomiky, zatímco objednávky ze zahraničí se drží na stabilní úrovni. Díky novým zakázkám očekávají firmy i růst zaměstnanosti v sektoru. Firmy však podle nás budou mít problém, aby pracovní sílu sehnaly. Nezaměstnanost atakuje rekordně nízké úrovně. Tlak na růst mezd v průmyslu tak v následujících měsících nepoleví,“ konstatuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Výrobci v září tak dále nabírali nové zaměstnance.

Nákupní aktivita vzrostla

Nákupní aktivita vzrostla poprvé za tři měsíce a ceny výrobních vstupů se v září zvýšily pátý měsíc v řadě, a to nejrychleji od července 2015.

„Aktuální indikátor ukazuje, že tento sektor znovu nabírá dech,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Průmysl tak podle něj i přes drobné výkyvy zůstává hlavním motorem české ekonomiky a příznivý trend by měl pokračovat.