Do Česka přijíždí více zahraničních turistů, včetně těch, co jsou zde poprvé

Do Česka přijelo v prvním pololetí 13,6 milionu zahraničních návštěvníků, o zhruba deset procent meziročně víc. V tuzemských hotelech, penzionech, kempech a soukromí se ubytovalo v prvních šesti měsících roku 5,3 milionu turistů. Jednodenních návštěvníků z ciziny přijelo 7,1 milionu. Mimo to přes Česko projíždělo 1,2 milionu turistů, uvedla agentura CzechTourism.

Podíl cizinců, kteří v Česku stráví jen jeden den, letos mírně vzrostl na 52 procent. „Jednodenní návštěvníci přijíždějí nejčastěji na nákupy v příhraničních městech. Podíl těch, kteří do ČR přijíždí na nákupy, se v posledních letech zvýšil, a to především kvůli výhodnému kurzu koruny vůči euru,“ uvedla ředitelka Institutu turismu státní agentury CzechTourism Markéta Vogelová.

Nejvíce turistů jako tradičně přijelo ze sousedních zemí, tedy Německa a Slovenska.

Na předních příčkách se i nadále drží také Britové či turisté z USA. Většina, 63 procent turistů, uvádí, že do České republiky přijela na dovolenou, 17 procent na služební cestu, ostatní pak na návštěvu k příbuzným a známým či z jiného důvodu - například v Česku studují.

V prvním pololetí 2016 výrazně vzrostl počet těch, kteří přijeli do Česka poprvé. To koresponduje s faktem, že velmi dynamicky rostou příjezdy především z velmi vzdálených destinací, jako je Čína, Jižní Korea, ale i USA.
Markéta Vogelová
ředitelka Institutu turismu státní agentury CzechTourism

V loňském roce přijelo do Česka celkem 25,7 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 3,8 procenta více. Většina z nich (51,6 procenta, respektive 13,2 milionu) ale strávila v Česku jen jeden den. V tuzemských hotelech a penzionech se ubytovalo 8,1 milionu turistů z ciziny. Téměř desetina ze zahraničních návštěvníků použila Česko jen jako tranzitní zemi.

Vydáno pod