Řecko vyhlásí tendr na pronájem severní dálnice Egnatia

Řecko vyhlásí do konce září výběrové řízení na pronájem zpoplatněné dálnice Egnatia po dobu 35 let, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný činitel řecké privatizační agentury HRADF. Atény plánují novou privatizační transakci, aby jim pomohla odblokovat uvolnění další části peněz ze záchranného programu.

 „Vedení (HRADF) o tom rozhodlo ve čtvrtek. Tendr a jeho harmonogram budou oznámeny 30. září,“ uvedl činitel.

Egnatia protíná severní Řecko v délce 670 kilometrů od západořeckého přístavu Igumenica k řecko-turecké hranici na východě země. Prodej práv na výběr mýta na této komunikaci je jednou z podmínek uvolnění dalších 2,8 miliardy eur (asi 76 miliard korun) z loňského záchranného programu v celkovém objemu 86 miliard eur.

HRADF nenaznačila, kolik by Atény mohly z transakce získat. Odhad před vyhodnocením závazných nabídek uskuteční nezávislí odhadci.

Mise zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu tento týden zahájila v Aténách novou prověrku plnění záchranného programu. Klíčovou podmínkou pro získání dalších částí úvěru je nyní postup privatizace. Řecko slíbilo, že do roku 2018 získá prodejem státního majetku 5,8 miliardy eur.