Červencový evropský průmysl byl v červených číslech, nejhůře si vedly Slovensko a Česko

Průmyslová výroba v Evropské unii v červenci proti předchozímu měsíci klesla o jedno procento. Nejvýraznější pokles produkce přitom vykázaly Slovensko a Česká republika, vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. Trh tento vývoj podle analytiků očekával.

V České republice výroba klesla o 9,7 procenta, na Slovensku se propadla dokonce o 15,9 procenta. Nejlépe si naopak vedlo Estonsko, kde se produkce v červenci zvýšila o 4,5 procenta.

Průmyslová výroba v EU se v červenci vrátila k poklesu po červnovém růstu o 0,7 procenta. V samotné eurozóně se produkce v červenci snížila o 1,1 procenta, zatímco v červnu o 0,8 procenta vzrostla. Nejvýraznější pokles zaznamenala v EU i v eurozóně výroba kapitálového zboží.

Na tento vývoj poukazovaly už statistiky z jednotlivých zemí eurozóny zveřejňované za poslední týden. Výrazně zklamal německý průmysl a francouzská čísla také nebyla nikterak dobrá. Vliv na červencové údaje však můžou mít celozávodní dovolené ve velkých průmyslových podnicích, které stály za výrazným propadem i českého průmyslu na začátku léta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Propady českého a slovenského průmyslu pak podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala jen dokládají masivní závislost těchto dvou ekonomik na automobilovém průmyslu, protože právě důležité automobilky vyhlásily v červenci celozávodní volno. „Už ale během srpna a září bychom se proto měli dočkat alespoň částečného umazání červencových ztrát,“ dodává Dřímal.

V meziročním srovnání průmyslová výroba v EU v červenci klesla o 0,1 procenta. Nejhůře si podle Eurostatu opět vedly Slovensko (–14,3 procenta) a Česká republika (–7,6 procenta).

Vydáno pod