První česká firma si půjčila za záporný úrok. Je to výhodné, ale i rizikové

První česká firma si půjčila za záporný úrok. Je to výhodné, ale i rizikové (zdroj: ČT24)

První česká firma si půjčila za záporný úrok – energetická společnost ČEZ získala takovou půjčku v cizině. České banky takové úvěry zatím neposkytují, ale i tak tuzemským podnikům půjčují za minimální sazby, které většinou nepokrývají ani inflaci. Informaci přinesl deník E15.

Trmická elektrárna na severu Čech zásobuje 30 tisíc domácností. ČEZ ji teď modernizuje, aby plnila přísnější emisní limity. Třeba i na platy lidí, kteří nové kotle v Trmicích montují, si firma vzala půjčku. A to tak výhodně, že svému věřiteli vrátí méně peněz, než kolik si půjčila.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž potvrzuje, že se v poslední době opakovaně firmě podařilo získat krátkodobé úvěry se zápornou úrokovou sazbou. Detailní informace k jednotlivým úvěrům však poskytnout nemůže, protože podle něho by to nebylo v zájmu společnosti.

Podobné půjčky jsou nyní v zemích eurozóny běžné. Evropská centrální banka se záměrem do eurozóny napumpovat kapitál, půjčuje se ztrátou komerčním bankám a ty si pak mohou dovolit takto výhodně půjčovat firmám, a to i těm z Česka. „Spousta firem to už dnes dělá. Na druhou stranu je tam obrovské měnové riziko spojené s koncem intervence,“ konstatuje hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Peníze se totiž půjčují v eurech. A nikdo nemůže bezpečně zaručit, jaký kurz koruny vůči euru v příštích letech bude. Většina firem si proto půjčuje v Česku. Jako například výrobce nemocničních lůžek, firma Linet. Ve zdejší nové hale se právě montují nejmodernější stroje. Práci tu najde asi 300 lidí. Firmě se daří a tak chce vyrábět víc. Na nový provoz si půjčila téměř patnáct milionů eur. Ovšem od českých bank. I ony půjčují podnikům velmi levně – skoro za nulový úrok.

„Snížené úroky potom v těchto velkých částkách znamenají úspory i jednotky milionů korun měsíčně. V minulých dekádách jsme chodili žádat o úvěry, teď se situace změnila, standardně na každý úvěr děláme výběrové řízení,“ vysvětluje ředitel firmy Linet Tomáš Kolář.

Česká národní banka se zatím chce záporným úrokům vyhnout

Záporné sazby se ale tato firma v Česku zřejmě nedočká. Česká národní banka s nimi nepočítá. Podle guvernéra by jedinou výjimkou mohlo být krátké nasazení v případě obrany proti spekulativnímu přílivu peněz ze zahraničí v době opouštění kurzového závazku. A to jen teoreticky.

„Obecně se tomu budeme snažit vyhnout. Myslíme si, že je to věc, která by v našich podmínkách, nebyla příliš účinná,“ vysvětluje guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Nízké sazby mají banky nejen pro půjčky, ale i pro vklady. Peníze uložené na účtech tak teď téměř nevydělávají ani firmám, ani domácnostem.