Tržby v eurozóně rostly v červenci nejrychleji za tento rok

Maloobchodní tržby v eurozóně v červenci výrazně vzrostly a zaznamenaly zdaleka nejrychlejší tempo v letošním roce, vyplývá z dnešních údajů evropského statistického úřadu Eurostat. Růst byl mnohem vyšší, než čekali analytici dotázaní agenturou Reuters. Údaje naznačují, že červnové rozhodnutí Britů odejít z EU náladu evropských spotřebitelů nijak nezasáhlo.

Tržby se proti předešlému měsíci zvýšily o 1,1 procenta, v červnu přitom klesly o 0,1 procenta. Jejich meziroční tempo růstu se zrychlilo na 2,9 procenta z červnových 1,7 procenta. Analytici přitom očekávali mezičtvrtletní nárůst v průměru 0,6 procenta a meziroční zvýšení 1,9 procenta.

Červencový meziměsíční nárůst výrazně překonal dosud nejvyšší letošní růst. Ten tržby zaznamenaly v květnu, kdy se zvýšily o 0,4 procenta.

Údaje naznačují, že červnové rozhodnutí Britů odejít z EU náladu evropských spotřebitelů nijak nezasáhlo. Výrazně totiž rostly i maloobchodní tržby v Británii.

Britský sektor služeb v srpnu oživil rekordním tempem

Britský sektor služeb zaznamenal v srpnu rekordně rychlé oživení. Pondělní údaje z průzkumu agentury IHS Markit mezi nákupními manažery ve službách potvrdily příznivý vývoj, který po červencovém poklesu naznačily minulý týden obdobné údaje z průmyslu a stavebnictví.

Srpnová čísla tak zatím podkopávají všeobecné předpoklady, že britská ekonomika se po červnovém rozhodnutí odejít z Evropské unie propadne do recese.

Index aktivity ve službách vzrostl na 52,9 bodu z červencového sedmiletého minima 47,4 bodu. Byl to nejvýraznější měsíční přírůstek ve 20leté historii tohoto průzkumu a výsledek překonal všechny odhady analytiků oslovených agenturou Reuters.

Podobně prudce oživily minulý měsíc i indexy aktivity v průmyslu a stavebnictví. Celkový index nákupních manažerů vystoupil na pětiměsíční maximum 53,2 bodu. Údaj nad 50 body naznačuje růst podnikatelské aktivity.

Fish and chips
Zdroj: Reuters

Vzhledem k červencovému poklesu zatím IHS Markit předpovídá, že ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupne mezičtvrtletně jen o 0,1 procenta po vzestupu o 0,6 procenta ve druhém kvartále. „Existuje však spousta signálů, že počáteční šok z červnového hlasování se začal vytrácet,“ uvedl hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

Prudké srpnové oživení v průmyslovém sektoru se přičítalo zejména pozitivnímu vlivu, jaký měl na vývoz propad britské libry. Sektor služeb je však z většiny závislý na domácí poptávce a ta zůstala v létě na vysoké úrovni.

Příznivý vývoj ekonomiky by mohl centrální banku odvrátit od dalšího snižování úrokových sazeb, jímž začala banka po referendu podporovat ekonomiku. Banka snížila základní sazbu na nové minimum a obnovila podpůrné nákupy dluhopisů. Pokles libry však zesílil inflační tlaky, které by zmírnění měnové politiky dál zvýšilo.

Podnikatelská aktivita v eurozóně je nejslabší od ledna 2015

Podnikatelská aktivita v eurozóně byla naopak minulý měsíc na nejnižší úrovni od počátku loňského roku. Slábla aktivita v průmyslu i ve službách a firmy snižovaly ceny navzdory růstu cen vstupů. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které v pondělí zveřejnila výzkumná firma IHS Markit.

Podnikání a maloobchod
Zdroj: Reuters

Úhrnný index nákupních manažerů klesl v srpnu na 52,9 bodu z červencové úrovně 53,2 bodu. Rychlý odhad z konce srpna přitom naznačoval mírné zvýšení. Index zůstává nad hranicí 50 bodů, která odděluje pokles aktivity od růstu, je ale nejníže od ledna 2015, uvedla agentura Reuters.

Údaje naznačují, že ekonomický růst eurozóny ve třetím čtvrtletí zůstane na slabé mezičtvrtletní úrovni 0,3 procenta, řekl hlavní ekonom Markit Chris Williamson. Na tuto úroveň sestoupil ve druhém čtvrtletí z mezičtvrtletního tempa 0,6 procenta v prvním kvartále.

Vydáno pod