Na výběr peněz uložených v druhém důchodovém pilíři zbývá měsíc

Na výběr peněz uložených v druhém důchodovém pilíři zbývá měsíc (zdroj: ČT24)

Už jen poslední měsíc zbývá na výběr způsobu, jak získat zpět peníze z druhého důchodového pilíře. Zatím to udělala zhruba polovina klientů, tedy asi čtyřicet tisíc lidí, kteří si v něm spořili na penzi. Ve fondech uložili skoro tři miliardy a čtyři sta milionů korun.

Peníze z druhého důchodového pilíře si lidé můžou nechat poslat na účet, převést je do dobrovolného penzijního spoření a nebo si je vybrat v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky. Rozhodnout by se měli do konce září.

„Uvažuji o investování nebo založím penzijní spoření pro svoji dceru,“ přemýšlí, co udělá s naspořenými penězi, Zdeňka Nekvapilová. Ta si na stáří šetří již 11 let. Sama navíc pracuje u jedné z penzijních společností.

Samotná výplata naspořených peněz začne v polovině října. Kdo způsob výběru nenahlásí, o svoje peníze ale stejně nepřijde. Penzijní společnosti je na konci roku převedou na finanční úřady. „Je ale potřeba si uvědomit, že mohou být použity i na nedoplatky žadatelů,“ upozorňuje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. A výplatu úspor si pak taky bude muset s úřadem vyřešit každý sám.

Výzvy mailem i dopisem

Lidí, kteří se zatím o svoje peníze nezajímají, je zhruba polovina. Celkem jich má ve druhém pilíři peníze skoro 85 tisíc. Na jaře dostali všichni o plánovaných změnách dopis. Penzijní společnosti je znovu osloví v příštích dnech. „Je to na každé společnosti, ale obecně to budeme komunikovat písemně, sms, mailem,“ konstatuje prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do druhého pilíře si zájemci mohli posílat dvě procenta ze své hrubé mzdy. Další tři procenta tam pak vyvedli na úkor státu. Pokud v budoucnu nebudou chtít mít nižší důchod, musí během příštího roku část peněz do systému vrátit. Třeba paní Nekvapilová to ale neplánuje – v jejím případě by šlo podle ní o snížení penze jen o pár desítek korun.