Dohodu o volném obchodu mezi EU a USA podpořil Bílý dům, odmítla ji Francie

Budoucnost evropsko-americké zóny volného obchodu je stále nejasnější (zdroj: ČT24)

Do protichůdných zpráv o osudu dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy přibyly v úterý dvě další. Nejdříve Bílý dům oznámil, že USA nadále hodlají dosáhnout této dohody do konce letošního roku. Poté státní tajemník pro zahraniční obchod nafrancouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl prohlásil, že francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby jednání o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) zastavila. Pochybnosti o dohodě vyjádřil i další vysoký německý činitel.

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje“ a „Francie požaduje zastavení těchto jednání,“ řekl podle agentury AFP Fekl rozhlasové stanici RMC. Požadavek Francie vysvětlil tím, že jednání, které za státy EU dojednává Evropská komise, trpí nevyvážeností ve prospěch americké strany.

„Američané nedávají nic, nebo jen drobky (…), takto by se mezi spojenci vyjednávat nemělo,“ citovala Fekla agentura AFP. „Tato jednání je třeba jasně a definitivně zastavit, aby se začalo znovu na dobrých základech,“ uvedl. Tento postoj bude Paříž podle něj zastávat na zářijové ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě.

Francouzský prezident Francois Hollande později prohlásil, že Francie nechce „živit iluzi“, že dohodu s Američany se podaří najít do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, který bude ve funkci do ledna příštího roku. Jednání váznou, strany nedodržovaly svůj postoj, „je to jasně nevyvážené“, řekl podle agentury Reuters šéf Elysejského paláce v projevu k velvyslancům.

Německo má pochybnosti

Současnou názorovou přestřelku rozpoutal v neděli německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel když uvedl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropany a Američany v podstatě zkrachovaly.

V úterý pak šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier prohlásil, že tempo jednání o volném obchodu je po třech letech rozhovorů nadále nejasné a oběma stranám zbývá práce při dojednávání standardů a postupů. 

Obě strany mají nadále „velmi daleko“ k vysoké kvalitě standardů a postupů, které si Brusel dokázal vyjednat v samostatné dohodě o volném obchodu s Kanadou, řekl šéf německé diplomacie. Tempo rozhovorů o rozsáhlém obchodním paktu je podle něj nadále nejasné, a to nejen kvůli obezřetnosti, ke které vybízejí oba američtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová a Donald Trump. 

Dohodu o volném obchodu mezi EU a USA odmítla Francie (zdroj: ČT24)

Italové čekají dohodu, ale později

Evropská unie a Spojené státy chystané dohody o volném obchodu nakonec dosáhnou, jednání ale potrvá déle, než se zpočátku čekalo. Řekl to v úterý italský ministr hospodářského rozvoje Carlo Calenda. 

Pro italské vývozce je ale podle italského ministra Calendy zásadní, aby jednání skončilo dohodou. „Dohoda TTIP uzavřena bude. Je to nezbytné,“ řekl Calenda v rozhovoru, který zveřejnil italský list Corriere della Sera. Italský ministr připustil, že dosáhnout dohody před odchodem amerického prezidenta Baracka Obamy z úřadu v závěru letošního roku bude obtížné, je ale nutné pokračovat. „Ta dohoda je pro Itálii zásadní,“ citovala ministra agentura Reuters.

Horizont ČT24 k americko-evropské dohodě o volném obchodu (zdroj: ČT24)

Bílý dům a Evropská komise jsou pro

Mluvčího Bílého domu Josh Earnest naopak informoval, že „bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehává jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat.“ Mluvčí šéfa Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman pak německému listu Der Spiegel sdělil, že jednání plynule postupují. Podle něho „vyjednání v podstatě zaznamenávají stálý pokrok“.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Na stejnou stranu se již v pondělí postavil také  mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. Podle něho vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Zdůraznil také, že Komise má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí Unie a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na posledním summitu EU od lídrů zemí Unie znovu dostal mandát tato jednání dokončit.

Události, komentáře o průběhu vyjednávání dohody TTIP (29. 8.) (zdroj: ČT24)

Česko by krach jednání považovalo za škodu

Americký trh je pro české firmy důležitý a je škoda, že vyjednávání o volném obchodu mezi EU a USA selhala. V reakci na nedělní oznámení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela to v pondělí řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) chápe Gabrielovo vyjádření jako snahu upozornit na neústupnou pozici Američanů během vyjednávání.

„Já takovou informaci nemám, ale pokud to tak je, tak je to celkem škoda, protože americký trh je obrovský a pro české firmy důležitý,“ uvedl Babiš. Podle něj jednání o TTIP byla velice náročná kvůli rozdílným standardům na výrobu zboží v EU a Spojených státech. „Byly obavy, aby to neohrožovalo zaměstnanost v Evropě,“ poznamenal Babiš.

Svaz průmyslu vidí možné výhody

„Vyjádření jednostranně učiněné německým vicekancléřem působí svým způsobem jako veřejná poprava TTIP, vedená spíše s ohledem na vnitropolitický boj v Německu. Odpor k TTIP je v Německu výrazně větší než v ČR,“ řekl ČTK mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Svaz podle něj dohodu nadále podporuje. Podniky směřující do USA ale na ni nestaví primárně své strategie. „Aktuální studie ukazují určitý přínos TTIP, ovšem nikterak zásadní pro celou českou ekonomiku. Mohl by spíše pomoci s necelními ostatními bariérami. Pokud by TTIP byl odsouzen k nezdaru, znamenalo by to podkopání důvěry ve schopnost EU něco dojednat,“ dodal Mostýn. 

O možném vlivu dohody na Česko si nechalo ministerstvo průmyslu a obchodu zpracovat studii. V případě podpisu TTIP očekává pozitivní vliv na HDP, zaměstnanost i obchodní bilanci. 

Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí.