Byly zprávy o krachu TTIP přehnané? Zástupci EU odmítli Gabrielova slova

Zástupci Evropské komise i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes odmítli nedělní tvrzení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Německý vicekancléř totiž prohlásil, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy v podstatě zkrachovaly. Mluvčí Evropské komise uvedl, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas před novináři zdůraznil, že komise, která za EU s americkou stranou vyjednává, má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí Unie.

Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos, i když „obchodní vyjednávání obvykle určitou dobu trvají“. Schinas také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Clauda Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

Podle Gabriela rozhovory ztroskotaly

Německý vicekancléř Gabriel v televizi ZDF nezněl ohledně dohodnutí TTIP optimisticky. „Podle mého názoru rozhovory s USA de facto ztroskotaly, ačkoli to nikdo ve skutečnosti nepřiznává,“ prohlásil. Během 14 kol rozhovorů se podle něj EU a USA nedohodly na žádné z 27 projednávaných kapitol. „Jako Evropané se přirozeně nemůžeme podrobit americkým požadavkům,“ řekl také německý vicepremiér.

Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise Ignacio Garcia Bercero avšak na otázku agentury AP ohledně pravdivosti tvrzení Sigmara Gabriela řekl: „Ne, ne. Vzpomeňte si, co říkal Mark Twain.“ Twain jednou poznamenal, že „zprávy o mé smrti nesmírně přeháněly“.

Mluvčí kancléřky Merkelové Steffan Seibert řekl, že navzdory rozdílným názorům obou stran na některé části dohody jednání dál pokračují. Je „správné pokračovat v jednáních“, protože průlomu se často dosahuje až „v posledním kole“, dodal Seibert.

Úřad obchodního zmocněnce USA se ke Gabrielovým výrokům zatím nevyjádřil, uvedla agentura AP.

Moravcová: Gabrielova slova můžeme chápat jako určité vyjádření skepse (zdroj: ČT24)

Podle analytičky ze společnosti Bossa Michaly Moravcové můžeme Gabrielova slova chápat jako určité vyjádření možná skepse nebo zklamání ze směru, kterým se jednání vedou nebo se vyvíjí. 

„Může to být trochu spekulativní, ale určitou roli v tom může sehrát i brexit. Ve vyjednávání o transatlantické dohodě měla velkou váhu Británie, která podle všeho odejde z tohoto vyjednávání, protože podle všeho už nebude členem Evropské unie. To může být i důvodem, proč se o tom teď více mluví a jednání se nějakým způsobem přehodnocují,“ dodala Moravcová.

Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je „zcela v zájmu Evropy“. Šéfové vyjednávacích týmů Evropské unie i Spojených států v polovině července uvedli, že věří v možnost dokončení dohody během tohoto roku. Budoucnost smlouvy podle nich neohrozilo ani rozhodnutí Británie opustit Unii. 

Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září. Na posledním summitu EU se podle mluvčího Juncker přímo ptal lídrů zemí Unie, zda má komise ve sjednávání pokračovat. „Opět dostal mandát tato jednání dokončit,“ poznamenal Schinas.

TTIP by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá, neboť zpřístupnila řadu svých materiálů k jednáním.

Vydáno pod