V Německu protestovalo proti Transatlantické dohodě na třicet tisíc lidí

V severoněmeckém Hannoveru se v předvečer návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy sešlo na demonstraci proti chystané dohodě EU a USA o volném obchodu (TTIP) několik desítek tisíc lidí. Policie odhadla počet protestujících na 35 tisíc, podle pořadatelů přišlo až 90 tisíc lidí. Kritici dohody tvrdí, že smlouva by mohla ohrozit stávající míru ochrany spotřebitelů i životního prostředí, kterou garantuje Evropská unie.

Protest v centru Hannoveru probíhá poklidně a ani policie se žádných možných střetů neobává. „Je tu zastoupeno celé spektrum občanské společnosti, nečekáme žádné násilnosti,“ citovala agentura DPA jednoho z policistů.

Jednání o smlouvě o volném obchodu bude v neděli jedním z témat, která bude Obama s německými politiky probírat. Je ale velmi nepravděpodobné, že by byla dohoda schválena ještě před koncem jeho funkčního období v Bílém domě.

Desítky tisíc lidí protestovaly v Hannoveru proti dohodě TTIP
Zdroj: Reuters
  • O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.
  • Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů i jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů, zatímco koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonů.

„Všímám si toho, že odpor občanské společnosti (vůči dohodě) roste - a to nejen v Evropě, ale i v USA,“ uvedla v Hannoveru spolupředsedkyně strany Zelených Simone Peterová. „Tady demonstrují ti správní příznivci transatlantických vztahů - nejsme proti spravedlivé dohodě mezi Evropou a USA,“ uvedl další představitel opozičních Zelených Jürgen Trittin, podle něhož protestujícím vadí taková podoba dohody, která by zavedla zvláštní režim pro velké koncerny.

Němci protestovali proti Transatlantické dohodě (zdroj: ČT24)

Barack Obama ještě před svým odjezdem z Británie do Německa uvedl, že dohoda TTIP je namířena proti „provinčním zájmům“ jednotlivých zemí a vytvoří miliony pracovních míst a zisky v hodnotě miliard dolarů na obou stranách Atlantiku. 

Německý expert: Šance na rychlé schválení TTIP jsou malé

Podle specialisty na transatlantické vztahy z Německé společnosti pro zahraniční politiku Josefa Bramla jsou šance na schválení dohody do konce Obamova funkčního období minimální.

Problémy s přijetím TTIP jsou podle Bramla důsledkem toho, že se americká administrativa na prosazení smlouvy nezaměřila, ale snažila se současně jednat o dohodě o volném obchodu mezi Spojenými státy a tichomořskou oblastí. Tím se obě jednání protáhla a v USA mezitím vzrostl odpor vůči globalizaci.

V Německu se protestovalo proti TTIP
Zdroj: Reuters

„Současné předvolební období je tak pro jednání o TTIP nejhorší možnou dobou, protože členové Kongresu nebudou chtít ohrozit šance na své znovuzvolení tím, že by hlasovali pro dohodu o volném obchodu,“ míní analytik.

„Ukazuje se navíc, že Spojené státy mají zájem spíš o tichomořskou než o evropskou dohodu. Není to ani tak kvůli volnému obchodu, ale proto, že americká administrativa vnímá tichomořské obchodní partnerství jako způsob, jak geopoliticky oslabit Čínu. Američané se snaží zabránit Číně v tom, aby tichomořský region hospodářsky integrovala podle svých představ,“ dodal Braml.

Stoupenci dohody se obávají, že pokud se nepodaří TTIP vyjednat před koncem Obamova funkčního období, může to znamenat zdržení dohody o několik let nebo její úplný krach. Braml dnes vyjádřil přesvědčení, že největší šanci na realizaci by dohoda měla v případě, že by se americkou prezidentkou stala Hillary Clintonová.