Do Česka se opět dovezlo méně bot, jsou ale dražší než dříve

Pokles dovozu obuvi do Česka loni pokračoval již čtvrtý rok po sobě. Loni klesl o třetinu na 67,3 milionu párů, jejich hodnota však vzrostla na 19 miliard korun. Jde o důsledek nižšího dovozu z Číny a růstu průměrné ceny za jeden pár.

Dovoz levné a zpravidla nekvalitní obuvi z Číny vrcholil v roce 2011, od té doby klesá. Loni to bylo meziročně téměř o polovinu méně, a to 41 milionů párů. Průměrná cena vzrostla na dvojnásobných 157 korun.

Pokud bude pokračovat tendence, jakou jsme zaznamenali v první třetině roku, dojde i letos k poklesu dovozu a zvýšení ceny za pár. I tak je dovoz z Číny stále vysoký a cena nízká.
Vlasta Mayerová
tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace

Loňský pokles dovozu z Číny přisuzuje Mayerová zvyšující se ceně a tomu, že velkoobchody nemají takový zájem o velké dovozy. Dovozy z dalších zemí jsou o řád nižší. Druhým největším importérem je Vietnam s pěti miliony párů. Následují Polsko, Německo a Itálie. Nejdražší jsou boty z Itálie, průměrná cena páru byla loni 643 korun.

Průměrná spotřeba bot v Česku se pohybuje mezi 3,5 až čtyřmi páry na obyvatele za rok, dovoz je tedy vyšší než průměrná spotřeba a méně kvalitní obuv se stále reexportuje.

„Důvodem problémového uplatnění kvalitní české i evropské obuvi zůstává právě levný dovoz. V posledních letech se negativně projevila i ekonomická recese a pokles spotřeby. Loni a letos už však lze sledovat určité oživení poptávky,“ uvedla Mayerová. Loni se také po mnohaletém poklesu podařilo mírně zvýšit množství vyrobené obuvi českými firmami na 4,1 milionu párů.