Průměrná cena benzinu se opět propadla pod 29 korun

Ceny benzinu a nafty v uplynulém týdnu pokračovaly v propadu. Litr Naturalu 95 se tak v průměru dostal už pod dvacet devět korun. Zlevnil o jedenáct haléřů stejně jako litr nafty. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Litr Naturalu 95 stojí podle posledních výsledků průměrně 28,98 koruny, nafta se prodávala v průměru za 27,46 koruny za litr. Ceny pohonných hmot tak v Česku klesají už více než měsíc.

Nynější pokles cen je přitom rychlejší než jejich předchozí nárůst. Natural 95 stál pod 29 korun a nafta byla za méně než 27,50 koruny naposledy na konci května.

Trend by se ale mohl obrátit. „V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic postupně obnovení růstu cen pohonných hmot. Do konce srpna by benzin i nafta mohly zdražit až o 60 haléřů na litr. Důvodem je prudké zdražení ropy na současných 49 dolarů za barel, když na začátku srpna stála 42 dolarů za barel,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Ceny ropy zvedly dva faktory – klesající zásoby ropy na americkém trhu a možná dohoda zemí sdružených v kartelu OPEC s Ruskem.

Pohonné hmoty zlevnily. Zdražující ropa ale tenhle trend zřejmě zastaví (zdroj: ČT24)

„Saudská Arábie poslední týden vysílá takové testovací balónky o tom, že by ráda zahájila jednání o stabilizaci trhu s ropou, což si trh většinou překládá tak, že by navrhla zmrazení produkce,“ uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Podle analytika Cyrrus Tomáše Menčíka nicméně konkrétní dohoda nevznikne.

Další růst jistý není. Aktuální zdražování totiž například může vést k tomu, že američtí producenti budou znovu otevírat ropné vrty ve Spojených státech, a to bude znovu tlačit cenu dolů.

„Ropa stojí mezi mlýnskými kameny, z nichž jeden tlačí na pokles a jeden tlačí na růst, a to by podle mého názoru mělo vést k tomu, že cena ropy se bude pohybovat někde mezi 40 a 55 dolary za barel,“ řekl Menčík.

Nejdráž v Praze a na Vysočině

Nafta zůstala stejně jako minulý týden nejdražší v Praze v průměru za 28,42 koruny za litr, víc než 28 korun stojí ještě na Vysočině. V ostatních krajích už cena klesla pod tuto úroveň a v Královéhradeckém kraji, kde je nejlevnější, stojí litr dieselu už méně než 27 korun.

Za benzin platí motoristé nejvíc nově v Praze průměrně 29,47 koruny za litr, dosud nejdražší Vysočina má nyní průměrnou cenu o tři haléře nižší. Pod 29 korun je Natural 95 už v polovině krajů. Nejméně si za něj čerpací stanice účtují v Moravskoslezském kraji, kde litr v průměru stojí 28,43 koruny.