Odbory jsou proti zdražení poplatků za podzemní vodu. Návrh dělí i koalici

Zvažované zvýšení poplatku za odběr podzemní vody by mohlo zdražit vodu některým pětičlenným domácnostem až o 1700 korun ročně, uvedli v úterý zástupci Odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství (OS DLV). Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který změnu poplatků připravuje, takovéto zdražení popřel. Podle něho by se pohybovalo kolem stovky. Návrh zvýšit poplatky za čerpání podzemních vod vyvolal spory také v koalici.

Plán na trojnásobné zvýšení poplatků za čerpání podzemních vod do roku 2022 představil Brabec na jaře. Podle něho jde o kompromis, neboť původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení. Odběratelé by měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Ministerstvo by tak chtělo sjednotit výši poplatků za odběr podzemní a povrchové vody. Podle odborů se ve skutečnosti zvedne cena více, protože se z poplatku například odvádí i daň z přidané hodnoty. 

Spor o vodu: Odbory vs. ministr Brabec (zdroj: ČT24)

Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Brabec argumentuje i tím, že nyní za kubický metr pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Podle expertů OS DLV počítá novela zákona o vodách i se zvýšením poplatku za vypouštění vyčištěné odpadní vody do vod povrchových. Vše dohromady by podle nich znamenalo zvýšení průměrné ceny vodného a stočného až o 17 procent. 

OS DLV by proto byl za stažení celé novely a za zahájení odborné diskuse o změně koncepce vodního hospodářství. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula by chtěl, aby se novela nejdříve projednala na tripartitě. Původně ji vláda měla posoudit na svém příštím jednání.

Proti návrhu se postavily Sdružení oboru vodovodů a kanalizací, Svaz měst a obcí a také kraje. „Asociace krajů ČR je zásadně proti zvyšování ceny pitné vody pro občany. Navrhujeme ministrovi Brabcovi stažení a debatu o této problematice se všemi klíčovými aktéry,“ sdělil předseda asociace Michal Hašek (ČSSD).

Spor v koalici o zdražení

S návrhem nesouhlasí ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Boj se suchem by podle něj neměl být záminkou pro plošné zvyšování cen.

Brabec bere rozhodnutí koaličního partnera jako překvapení. „Tento materiál je několik měsíců v meziresortním řízení, kde se k němu všichni vyjadřovali. A všichni s tím souhlasili. Od začátku jsme řekli, že to zdražování nesmí být sociálně neúnosné. A je to 18 korun na osobu za rok. Já to nepovažuji za plošné a neúnosné zdražení,“ řekl a dodal, že podle něj je rozhodnutí spojené s blížícími se volbami. Brabec si přeje, aby změna byla přijata v koaliční shodě. Je připraven jak dále jednat, tak návrh stáhnout. Chce ale vědět, čím hradit infrastrukturní plány ve vodohospodářství.

Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka naopak zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí podle něj dělá sice nepopulární, ale logický krok, jenž směřuje k ochraně cenného zdroje.

Brabec: Velké zisky vodárenských společností

Odbory také ministru Brabcovi navrhly, že když chce sjednotit poplatky, ať toho dosáhne snížením poplatku za povrchové vody. Ministr k tomu řekl, že jeho ministerstvo rozhoduje jen o podzemní vodě, o povrchové vodě rozhodují jednotlivá Povodí (ta spadají pod ministerstvo zemědělství).

Podivil se také nad časovým souladem požadavků odborů a sociální demokracie. Podotkl, že za posledních deset let došlo k růstu cen o stovky procent a odbory neprotestovaly. Zdůraznil, že vodárenské společnosti mají velké zisky, které nejdou celé zpět do infrastruktury, zatímco ze Státního fondu životního prostředí ano. 

Brabec si myslí, že diskusi by si zasloužila současná regulace vodáren a jejich cen. „Tam je obrovský prostor,“ řekl ministr. Domnívá se, že tímto směrem by se měla ubírat politická debata o tom, jak řešit „vodohospodářský prostor“. K chystané novele zopakoval, že pokud nepůjde o návrh celé koalice, ani ji nepředloží. 

Spor o ceny vody. Brabec vs. Vlasák (zdroj: ČT24)