Česko si chystá miliardy proti suchu, počítá se i s novými nádržemi

Události ČT: Jurečka chce bojovat se suchem (zdroj: ČT24)

Na opatření proti suchu má jít v Česku do roku 2022 ze státního rozpočtu 28 miliard korun, uvedl to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Počítá se například s novými vodními nádržemi. Vybráno je šest oblastí. Ve finální fázi příprav na výstavbu jsou Nové Heřminovy (Moravskoslezský kraj), v přípravě je vodní dílo Skalička (Olomoucký kraj). Z dalších lokalit to jsou Vlachovice (Zlínský kraj), Pěčín (Královéhradecký kraj), Senomaty a Šanov (střední Čechy).

Těchto šest projektů je v různých fázích příprav – od studie, až po odkupy pozemků. Senomaty a Šanov jsou ve stádiu projektových prací, o jejich výstavbě ještě vláda nerozhodla. V srpnu by měl kabinet rozhodnout, zda bude stavba Skalička suchým poldrem, nebo stálou nádrží. 

„Rozhodně se nechystáme dělat žádné aktivity na údolí řeky Berounky nebo na údolí řeky Oslavy,“ zdůraznil ministr. 

Ministerstvo rovněž vytipovalo tři území obcí Bulhary, Vrané a Chřášťany, kde budou takzvané modelové farmy. Zde se bude zjišťovat, jak nejlépe hospodařit s vodou v suchem postižených oblastech. Praktické poznatky pak odborníci nabídnou i dalším zemědělcům v Česku. 

V boji se suchem by měly pomoci i pozemkové úpravy, od roku 2014 jich stát dokončil přibližně 400, rozpracovaných je 500. „Mimo jiné jsme realizovali například protierozní opatření o celkové ploše přesahující 700 hektarů nebo ekologická opatření na více než dvojnásobné ploše,“ řekl ministr.

Jurečka již dříve kritizoval, že v posledních 20 letech se v Česku investovalo hlavně do protipovodňových opatření a riziko dlouhodobého sucha se přehlíželo.

Náměstek ředitele pro hydrologii ČHMÚ Jan Danihelka řekl, že nyní je na tom nejhůře Hradecko a Pardubicko, jak u povrchových, tak podpovrchových vod. „Ještě nedávno tam doznívalo sucho z loňského roku,“ podotkl. 

Hydrolog Danihelka o opatřeních proti suchu (zdroj: ČT24)

Místopředseda Strany zelených Michal Berg uvedl, že od doby, kdy vláda rozhodla o stavbě přehrady Nové Heřminovy, už uplynulo přes osm let. „Mezitím se v Česku vybudovalo roztroušeně mnoho menších, zato účinnějších vodních prvků v krajině, které Heřminovy svou rozlohou v součtu předčí.“

Krajinář a ekolog Vilém Jurek ze stejné strany dodal, že „v současnosti mají přehrady tři zásadní nevýhody - jsou drahé, řeší jen malou část krajiny a jejich realizace, včetně příprav a stavby, je časově náročná.“ Proto by podle něj mělo ministerstvo zemědělství přehodnotit svůj plán a zamyslet se nad tím, zda neinvestovat do menších opatření. „K vybudování malé vodní nádrže stačí tři roky,“ doplnil. 

Obce také dostanou dotace na nové i průzkumné vrty, aby našly nové zdroje pitné vody. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo program, jenž má podpořit dostatek kvalitní pitné vody v České republice. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu totiž některé studny či prameny vysychají. Celkem si mohou obce rozdělit 300 milionů korun.

Loni v červenci schválila vláda koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady a počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

Marian Jurečka hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)