Žně se dostaly do druhé poloviny, výnosy jsou zatím vyšší než loni

Žně se i v proměnlivém počasí posunuly do druhé poloviny. Zemědělci zatím posekali 61,4 procenta ploch základních obilovin, průměrný výnos téměř 6,4 tuny z hektaru je vyšší než loni i předloni touto dobou. Řepka je sklizena z 94,6 procenta ploch a výnos je také vyšší než loni. V loňském roce touto dobou bylo posekáno 97 procent ploch obilovin a sklizeň řepky už skončila.

K pondělku farmáři sklidili 776 100 hektarů základních obilovin s výnosem 6,37 tuny z hektaru. „Tento výnos je vyšší než dosahované vysoké výnosy, které byly zjištěny touto dobou v roce 2015 i 2014,“ uvedlo ministerstvo zemědělství. V polovině srpna byl průběžný výnos loni 6,11 tuny a předloni 6,20 tuny z hektaru.

Z více než 99 procent už je posekaný ozimý ječmen, jarní ječmen je pod střechou z více než dvou třetin ploch a ozimá pšenice z téměř 60 procent. U všech těchto obilovin je hektarový výnos zatím vyšší než loni touto dobou. „Ostatní obiloviny zatím zaostávají. Nejdále postoupila sklizeň u ozimého žita a triticale, kde je sklizeno 43,9 procenta a 33,1 procenta ploch,“ oznámilo ministerstvo.

Čtyři kraje ještě před polovinou

Z krajů se do druhé poloviny žní dostala už většina, s méně než polovičním podílem sklizených ploch zaostává Karlovarský, Liberecký, Plzeňský a Jihočeský.

Přes devět desetin polí osetých základními obilovinami je sklizeno ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Řepka je zatím svezena z 371 800 hektarů polí s výnosem 3,56 tuny z hektaru. Loni byl výnos nižší na úrovni 3,14 tuny, údaj z předloňska ale letošní číslo převyšoval o čtyři desetiny tuny.

Co říkají odhady

Sklizeň obilovin podle odhadu ČSÚ letos klesne proti roku 2015 o 6,7 procenta. Loňská sklizeň obilovin ale byla nadprůměrná. Zemědělci letos podle statistiků odvezou z polí 7,2 milionu tun obilí, průměrný hektarový výnos tak bude 5,71 tuny.

Letošní úroda by tak měla převýšit průměr za posledních pět i deset let. Řepky pěstitelé podle odhadu sklidí 1,3 milionu tun, o 3,9 procenta více než před rokem. Průměrný výnos řepky statistici čekají 3,32 tuny z hektaru.

Vydáno pod